Καλώς ήρθατε

Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου.
CHE GUEVARA

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Είναι βλαμμένες οι αγορές ;



Το τελευταίο του χαρτί πριν από τις εκλογές του Μαΐου προσπαθεί να παρουσιάσει ο Αντώνης Σαμαράς και δεν είναι άλλο από την έξοδο στις αγορές . Γιατί ο Αντώνης Σαμαράς διαφημίζει τον εαυτό του και την κυβέρνηση του ως τον μοναδικό σταθερό άξονα που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση . Όμως πλέον χρειάζονται πράξεις και όχι μόνο λόγια γιατί ο Έλληνας έχει χορτάσει από λόγια αλλά όχι από πράξεις .

Σχεδιάζει λοιπόν ο Αντώνης Σαμαράς να εκδώσει ένα μικρό ομόλογο μικρής χρονικής διάρκειας ώστε να αποδείξει και στους πλέον άπιστους Συριζαίους διά του λόγου το ασφαλές . Δηλαδή ότι εκεί που κανένας δεν ήθελε ούτε να μας φτύσει , πλέον , έπειτα από τέσσερα χρόνια Νεοδημοκράτικης οικονομικής πολιτικής , οι αγορές κάνουν ξανά ουρά για να μας δανείσουν .

Βέβαια οι αγορές πρέπει να είναι βλαμμένες για να θέλουν να μας δανείσουν γιατί τα τελευταία χρόνια ο ΑΕΠ έπεσε , το χρέος αυξήθηκε όπως και η ανεργία . Δηλαδή ήμαστε σε χειρότερη κατάσταση από ότι ήμασταν όταν οι αγορές μας θεώρησαν αναξιόπιστους . Παρόλαυτα οι αγορές πλέον μας θεωρούν ξανά αξιόπιστους και είναι διατεθειμένες να μας εμπιστευτούν τα ωραία τους δις.

Μπορεί βέβαια οι αγορές να μην είναι βλαμμένες αλλά να έχουν πέσει θύμα της γοητείας του Αντώνη Σαμαρά . Γιατί του Αντώνη Σαμαρά δεν του λείπει τίποτα . Και ψηλός είναι και αδύνατος . Όσο να ‘ναι δεν είναι δύσκολο να υποκύψεις , ιδίως αν είσαι η αγορά . Και όσο περισσότερο ξετρελαίνονται οι αγορές , τόσο περισσότερα δις δανείζουν .

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θα τα κάνει τα λεφτά που θα μας δανείσουν οι αγορές . Για την ώρα έχει να μοιράσει το πρωτογενές πλεόνασμα . Στη συνέχεια ίσως να μοιράσει και τα φρέσκα δανεικά .

Κάποιοι γραφικοί πάντως λένε ότι οι αγορές δεν είναι βλαμμένες αλλά ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Γιατί οι αγορές , λένε , δεν είναι απρόσωπες. Άνθρωποι βρίσκονται από πίσω με συμφέροντα. Αν δηλαδή τύχαινε να ήσουν η Μέρκελ , ποιον θα προτιμούσες για πρωθυπουργό στην Ελλάδα , τον Σαμαρά ή τον Τσίπρα; Λένε τώρα αυτοί .

(Με τις μαλακίες τύπου Μπαλτάκου ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να τις ξετρελάνει τις αγορές.)