Καλώς ήρθατε

Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου.
CHE GUEVARA

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Για το περιεχόμενο .


Καθώς παρατηρώ το εκπαιδευτικό σύστημα και τις επεμβάσεις που γίνονται σε αυτό τα τελευταία χρόνια , συμπεραίνω ότι αν και οι αλλαγές είναι πολυάριθμες και μεγαλεπήβολες , συνοδευόμενες πάντα από παχιά λόγια και ορολογίες ξενικές προσδίδοντας τους το απαραίτητο κύρος , τελικά το αποτέλεσμα είναι τρισάθλιο . 


Μου φαίνεται ότι οι κυβερνήσεις κάνουν ακριβώς το ίδιο λάθος που κάνουν όλοι όσοι έχουν φτωχό πνεύμα . Επικεντρώνονται στη μορφή και τους ξεφεύγει το περιεχόμενο . 

Είναι σαν να προσπαθείς να κλαδεύσεις έναν θάμνο για να το φέρεις σε σχήμα συμμετρικό .  Ξεκινάς από τα αγριόκλαδα και ενώ παιδεύεσαι ώρα , τελικά δεν καταφέρνεις τίποτα . Κάποτε κλαδεύεις τη μια μεριά περισσότερο , κάποτε την άλλη . Και όταν καταφέρεις να κάνεις τη μορφή συμμετρική καταλαβαίνεις ότι πλέον δεν έχει μείνει θάμνος . Ξέκανες το περιεχόμενο . Το θυσίασες στο βωμό της μορφής .


Έτσι και στην Παιδεία , στην προσπάθεια τους οι κυβερνόντες να πετύχουν μια ιδιότυπη μορφή χάσανε το περιεχόμενο . Άλλοτε μορφή συντηρητική , άλλοτε προοδευτική αλλά πάντα χωρίς περιεχόμενο . Όπως και η κοινωνία μας αφού  από τα ίδια φτωχά μυαλά κυβερνιέται . 


Τι είσαι όμως όταν έχεις μορφή αλλά υπολείπεσαι σε περιεχόμενο ; Μια άδεια σακούλα ;  Μια φούσκα ίσως ; Όμορφη και επιβλητική αλλά όταν σκάσει αποκαλύπτεται η κενότητα .


Την Δευτέρα οι εκπαιδευτικοί ξεκινάνε απεργία . Αυτή η απεργία δεν αποσκοπεί στην μορφή αλλά στο περιεχόμενο . Όχι μόνο της παιδείας αλλά της κοινωνίας ολόκληρης . 


Ξέρω ότι εσύ που νοιάζεσαι για την μορφή και όχι για το περιεχόμενο θα αντιδράσεις σε αυτή την απεργία διότι τη μορφή τη βλέπεις με τις αισθήσεις ενώ το περιεχόμενο με την ψυχή . Και εσύ δεν μπορείς να δεις το περιεχόμενο γιατί δεν έχεις ψυχή . Την ξεπούλησες για ένα κομμάτι μορφής . 


Αυτή η απεργία ίσως να είναι το τελευταίο προπύργιο του περιεχομένου . Αν χαθεί αυτή η μάχη των εκπαιδευτικών τότε ίσως να χαθεί και το περιεχόμενο για πάντα . 


Καλή δύναμη σε όσους έχουν ακόμα ψυχή .