Καλώς ήρθατε

Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου.
CHE GUEVARA

Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013

Τι θα συμβεί αν δώσεις σε έναν χρυσαυγίτη μια μπανάνα και μια ελληνική σημαία ;


     Όταν ήμουν μαθητής στο γυμνάσιο , ο μαθηματικός για να μου εξηγήσει την έννοια του άπειρου , μου είπε ότι αν βάλεις έναν χρυσαυγίτη μπροστά σε μια γραφομηχανή και τον αφήσεις να πατάει τυχαία πλήκτρα τότε , μετά από άπειρο χρόνο , θα καταφέρει να γράψει την Οδύσσεια .

     Με αυτό το παράδειγμα , η έννοια του άπειρου έγινε ξεκάθαρη στο μυαλό μου .

     Από τότε όποτε είχα απορίες σε βασικές έννοιες χρησιμοποιούσα παραδείγματα με τον χρυσαυγίτη και όλα ξεκαθάριζαν ως δια μαγείας .


     Όταν μάθαινα για την θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου , δεν μπορούσα να καταλάβω πως είναι δυνατόν εμείς και οι πίθηκοι να καταγόμαστε από το ίδιο είδος . Μέχρι που , καλά καταλάβατε , θυμήθηκα τον χρυσαυγίτη και αμέσως ο Δαρβίνος έγινε κτήμα μου . Κάποτε υπήρχε κάποιο είδος και λόγο κάποιας μετάλλαξης διακλαδίστηκε σε δύο είδη : στον άνθρωπο και στον χρυσαυγίτη .

     Όπως καταλαβαίνεις , χάρη στον χρυσαυγίτη έμαθα πολλά στο σχολείο . Όποτε είχα απορίες , ο χρυσαυγίτης ήταν εκεί να μου τις λύνει . Ξέρω ότι αυτό ακούγεται κάπως οξύμωρο , αλλά καταλαβαίνεις τι εννοώ . Οι άλλοι είχαν τα λυσάρια τους , εγώ είχα τον χρυσαυγίτη μου .

     Τα χρόνια πέρασαν , μεγάλωσα και μαζί μου μεγάλωσε ο χρυσαυγίτης και μπήκε στη βουλή . Αυτό είναι ένα θέμα που ακόμα δεν έχω καταφέρει να λύσω . Μάλλον επειδή ο χρυσαυγίτης αποτελεί πραγματικό μέρος του προβλήματος .

     Προχθές πήγα στον ζωολογικό κήπο την κόρη μου . Καθώς γυρνάγαμε από κλουβί σε κλουβί χαζεύοντας τα φυλακισμένα ζώα , έπεσε το μάτι μου στο κλουβί με τους χιμπατζήδες . Και τότε μου γεννήθηκε η απορία : “τι θα συμβεί αν δώσεις σε έναν χιμπατζή μια μπανάνα και μια ελληνική σημαία” ;

    Σύνθετο πρόβλημα , σκέφτηκα . Δύο οι μεταβλητές : η μπανάνα και η σημαία . Μόνο με τη σημαία το πρόβλημα λύνεται εύκολα . Αλλά αν προσθέσεις και την μπανάνα τότε το πρόβλημα γίνεται σύνθετο.

     Τότε παρατήρησα έναν από τους χιμπατζήδες που , κρατώντας μια μπανάνα στο χέρι , χτυπιόταν στο κλουβί ξεστομίζοντας ακατάληπτες κραυγές . Αμέσως το πρόβλημα λύθηκε . Τον χρυσαυγίτη μου θύμιζε . Μόνο η σημαία του έλειπε .

Διάβασε επίσης :