Καλώς ήρθατε

Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου.
CHE GUEVARA

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Όλα είναι σχετικά (κυβέρνηση , δουλειά , μισθός …)


Περίπου έναν αιώνα πριν ο Αϊνστάιν ανέπτυξε τη θεωρία της σχετικότητας . Εκείνη την εποχή οι υπόλοιποι επιστήμονες δεν καταλάβαιναν γρι . Αναρωτιόντουσαν πως είναι δυνατόν όλα να είναι σχετικά ;  Ήταν μια θεωρία που κατέρριπτε τα θεμέλια της ντετερμινιστικής θεώρησης που είχαν εκείνη την εποχή οι άνθρωποι για την κοινωνία τους . Κατέρριπτε την σιγουριά τους . Αυτά που είχαν μάθει , αυτά που παρατηρούσαν με τις αισθήσεις τους .

Κανένας δεν καταλάβαινε ότι ο Αϊνστάιν έβλεπε μακριά . Πολύ μακριά . Έναν αιώνα μετά . Στην εποχή μας . Στην χώρα μας .

Κάθε γηγενής , ιθαγενής , ημεδαπός  , αλλοδαπός , μορφωμένος , αμόρφωτος που κατοικεί σήμερα στην χώρα  έχει καταλάβει σε βάθος την θεωρία της σχετικότητας . Σε τόσο βάθος που έχει αρχίσει να πονάει .

Ας δώσουμε μερικά καθημερινά παραδείγματα που εξηγούν με απλά λόγια την θεωρία της σχετικότητας γα το ενδεχόμενο που δεν την έχεις εμπεδώσει .

Ποιος κυβερνάει τη χώρα ; Αν μου πεις , με σιγουριά , η ΝΔ έχασες . Θα τρίζουν τα κόκαλα του φουκαρά του Αϊνστάιν . Μπορεί να ψήφισες ΝΔ για να κυβερνήσει αλλά είπαμε όλα είναι σχετικά . Εξαρτάται πως το βλέπεις. Αν πιστεύεις ότι κυβερνάει αυτός που λέει ότι κυβερνάει τότε κυβερνάει η ΝΔ . Αν όμως πιστεύεις ότι κυβερνάει αυτός που παίρνει τις αποφάσεις , τότε δεν κυβερνάει η ΝΔ . Σχετική λοιπόν η κυβέρνηση , μέσα στην ασχετοσύνη της .

Πόσος είναι ο μισθός σου ; Και πόσος θα είναι αύριο ; Κανένας δεν είναι σίγουρος . Και αν νομίζεις ότι είσαι σίγουρος , έλα να σου γνωρίσω τον Στουρνάρα . Αλλά με δική σου ευθύνη . Σχετικός λοιπόν και ο μισθός .

Αν σε ρωτήσω που εργάζεσαι , τι θα μου πεις ; Θα μου αναφέρεις το μέρος που εργάζεσαι ; Δηλαδή είσαι σίγουρος ότι αυτή τη στιγμή έχεις δουλειά ; Μήπως σε απολύσανε και δεν πρόλαβαν να στο πουν ; Άρα σχετική και η δουλειά σου .

Όλα είναι σχετικά . Το μόνο δεδομένο είσαι εσύ . Αν δεν θέλουν να σε πληρώσουν , δεν θα σε πληρώσουν . Αν θέλουν να σε απολύσουν , θα σε απολύσουν . Αν θέλουν να ζεις στα όρια της φτώχιας , θα ζήσεις . Αν θέλουν να σε πηδήξουν , θα σε πηδήξουν . Ότι θέλουν θα σε κάνουν γιατί σε βρήκαν βολικό .

Προφανώς οι σύγχρονοι επιστήμονες του Αϊνστάιν ήξεραν ποιος τους κυβερνούσε , τι μισθό έπαιρναν και αν είχαν δουλειά . Είχαν τη σιγουριά τους . Γιαυτό δεν τον καταλάβαιναν.

Ο Αϊνστάιν όμως έβλεπε μπροστά , πολύ μπροστά …