Καλώς ήρθατε

Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου.
CHE GUEVARA

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

1+1=3 . Και έτσι ξεκίνησαν όλα …



Ζητείται λύση . Ως χώρα έχουμε φτάσει σε κρίσιμο σημείο και χρειάζεται να αποφασίσουμε τι θέλουμε από εδώ και πέρα . Οι απόψεις πολλές και αντικρουόμενες . Να συνεχίσουμε με το μνημόνιο και το ΔΝΤ , να διαολοστείλουμε το ΔΝΤ , να πάμε για αναδιάρθρωση του ελλείμματος , να επιστρέψουμε στην δραχμή … Ακούς ότι θέλεις , απ’ όλα έχει ο μπαξές . Ο καθένας έχει τη γνώμη του , ο καθένας λέει ότι θέλει  χωρίς να μπορεί να στηρίξει τα λεγόμενα του . Βερμπαλιστικές αηδίες μόνο και μόνο για να δείξουμε ότι ήμαστε μέσα στα πράγματα . Χωρίς πραγματικά να γνωρίζουμε , χωρίς πραγματικά να ενδιαφερόμαστε να μάθουμε …

 Ο κόσμος βρίσκεται γενικά σε σύγχυση . Λογικό είναι . Ο ένας οικονομολόγος βγαίνει την μια μέρα και υποστηρίζει με στόμφο τη μία άποψη . Ο άλλος οικονομολόγος την ίδια στιγμή υποστηρίζει με έμφαση την αντιδιαμετρική άποψη . Για να βγάλεις άκρη πρέπει να έχεις πτυχίο στα οικονομικά με μεταπτυχιακό σε διεθνείς και ευρωπαϊκές οικονομικές σπουδές . Ο κόσμος δεν θέλει και πολύ για να μπερδευτεί  . Άσε που υπάρχει και η υποψία ότι επίτηδες προσπαθούν να μας μπερδέψουν για να μη ξέρουμε τι μας γίνεται . Για τόσο κορόιδα μας έχουν . Λες και δεν ήμαστε !

Αν αναρωτιέσαι πως διάολο οι οικονομολόγοι έχουν τόσο διαφορετικές απόψεις , η απάντηση , τουλάχιστον για μένα , είναι απλή . Τα οικονομικά δεν είναι μαθηματικά . Δεν είναι 1+1=2 . Αν ήταν έτσι ποτέ δεν θα είχαμε οικονομικά προβλήματα είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε επίπεδο χωρών .  Τα οικονομικά είναι 1+1=3. Και έτσι ξεκινάνε τα προβλήματα . Η οικονομική επιστήμη επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ιδεολογία , την φιλοσοφία , την ωριμότητα , την σοφία του κάθε οικονομολόγου . Γιαυτό υπάρχουν τόσες πολλές οικονομικές θεωρίες και γνώμες . Για όλα τα γούστα . Εάν κλείσεις δύο οικονομολόγους σε ένα δωμάτιο να συζητήσουν , θα πάρεις δύο γνώμες , ίσως και τρεις .

Από όλα έχει ο μπαξές :

Οικονομικές θεωρίες που αν τις ακολουθήσεις δεν θα ξέρεις που πηγαίνεις και όταν φτάσεις δεν θα ξέρεις που βρίσκεσαι . Αυτές πρέπει να είχαν εμπνευστή τον Κολόμβο .

Οικονομικές θεωρίες που μπορούν να εξηγήσουν αύριο , με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας , γιατί τα πράγματα που προέβλεψαν χτες , δεν έγιναν σήμερα .  Επιστημονικότατες .

Οικονομικές θεωρίες που μπορούν άνετα να προβλέψουν τις εννέα από τις πέντε τελευταίες οικονομικές υφέσεις . κληρονομικό χάρισμα .

Οικονομικές θεωρίες που γνωρίζουν 100 διαφορετικούς τρόπους να μας βγάλουν από την κρίση , χωρίς να γνωρίζουν τι είναι κρίση . Ότι να ‘ναι .

Καπιταλιστές , φιλελεύθεροι , νεοκλασικοί , μαρξιστές , κεϋνσιανοί , μονεταριστές και πάει λέγοντας ... Διαλέξτε !

Γιαυτό άλλωστε αμφισβητείται η επιστημονικότητα των οικονομολόγων . Διότι , σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διαψευστούν . Αν τους πεις ότι αυτά που σου είπαν οδήγησαν σε λάθος αποτελέσματα , θα σου πουν ότι φταίει ο καιρός , το κλίμα , το χρώμα των παπουτσιών σου , η γκόμενα σου … Κάτι σαν τους θεολόγους με την θρησκεία . Όλα εξηγούνται αφού υπάρχει θεός .

Για ποιο λόγο τότε υπάρχουν οι οικονομολόγοι ; Άγνωστο . Η επιστήμη έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά . Ίσως για να κάνουν τους αστρολόγους να μοιάζουν με επιστήμονες .

Ποιος ξέρει ;

Ο Θεός μήπως ;

(Τα ίδια ισχύουν και για τους ψυχίατρους  αλλά αυτοί τουλάχιστον , στα δύσκολα , σου δίνουν κανένα φάρμακο να γίνεις ντιριντάχτα)

Πριν 1,5 χρόνο :