Καλώς ήρθατε

Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου.
CHE GUEVARA

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Το τέλος της βυθιότητας .

Η κρίση των τελευταίων χρόνων έχει αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας τόσο σε Έλληνες όσο και σε ξένους . Εκεί που η Ελλάδα αποτελούσε το ειδυλλιακό τοπίο της Μεσογείου κατάλληλο για παραδεισένιες διακοπές προσελκύοντας τουρίστες από όλο τον κόσμο , πλέον έχει μετατραπεί σε προβληματικό τόπο .
Δεν έφταιξαν οι απεργίες ούτε τα επεισόδια ούτε η ακρίβεια .. Η προβληματική εικόνα οφείλετε σε όλη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που αιωρείται επάνω από την χώρα τον τελευταίο καιρό . Ατμόσφαιρα η οποία δημιουργήθηκε από τα οικονομικά καρτέλ , τους κερδοσκόπους , την ανίκανη κυβέρνηση , τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ … και φυσικά από τους πολίτες που τόσα χρόνια κατέστρεφαν , αργά αλλά σταθερά , τα θεμέλια της χώρας .
Η Ελλάδα πλέον φόρεσε το προσωπείο του προβληματικού . Ή για να είμαστε σαφής έβγαλε το προσωπείο του μη-προβληματικού και φάνηκε το αληθινό πρόσωπο . Το πρόσωπο μιας χώρας με τρομερά προβλήματα επιβίωσης . Προβλήματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια αλλά τα καλύπταμε με μαγικά και αλχημείες . Και πλέον αποκαλύφθηκαν όλα . Διαλυμένη παιδεία που στηρίζετε στην παραπαιδεία , διαλυμένη οικονομία που στηρίζετε στην μαύρη οικονομία , σύστημα υγείας που σε οδηγά μια ώρα νωρίτερα στον τάφο , ασφαλιστικά ταμεία που σε κάνουν να νιώθεις φοβερά ανασφαλής …
Όσο η χώρα έμοιαζε υγιής ο κόσμος ήταν απροβλημάτιστος χωμένος σε μια νοητική βυθιότητα που περιοριζόταν σε ευκολοχώνευτα θεάματα . Για χρόνια η Ελλάδα δεν είχε να επιδείξει τίποτα σπουδαίο . Μόνο αθλητικά μετάλλια ποτισμένα με αναβολικά . Είναι και αυτό σημάδι της κατάπτωσης .
Τώρα όμως έχουμε πιάσει πάτο . Παρακάτω δεν πάει . Βρισκόμαστε μέσα στα σκατά . Και το ενδιαφέρον είναι ότι μέσα από τα σκατά αναδύονται δημιουργικά πράγματα . Αρκεί να τα ψάξεις .
Κάτι η έλλειψη σοβαρών παραγωγών και χρηματοδότησης , κάτι η ανάγκη των ανθρώπων να εκφραστούν , κάτι η ίδια η κοινωνία της οποίας οι αντανακλάσεις είναι μαύρες και άραχνες και συνεχώς ξεπηδούν δημιουργίες που κάνουν αίσθηση για την διαφορετικότητα , τον ανυπότακτο χαρακτήρα  και την παραξενιά τους .
Φυσιολογικό είναι μια προβληματική χώρα να παράγει ασυνήθιστα δημιουργήματα .
Για παράδειγμα ο Ελληνικός κινηματογράφος έχει αλλάξει . Πλέον οι ανεξάρτητες παραγωγές ολοένα και αυξάνονται . Ταινίες που βγαίνουν από προβληματική χώρα και αντανακλούν αυτό τον προβληματισμό αφήνοντας στο περιθώριο χαζοχαρούμενες ταινιούλες της σχολής Παπαθανασίου-Ρέππα  που στο παρελθόν έσπαγαν ρεκόρ εισιτηρίων και ηλιθιότητας.
Η Ελληνική μουσική έχει αλλάξει . Η πυξ-λαξοειδής αποτύπωση της κοινωνίας έχει δώσει τη θέση της σε μουσικούς που αποφάσισαν να διατυμπανίσουν τα προβλήματα μας . Δεν έχει πλέον σημασία αν ο καφές σου έχει κρυώσει γιατί δεν έχεις να φας .
Στο θέατρο έχουν εξαφανιστεί οι επιθεωρησούλες του κώλου . Δεκάδες θεατρικές ομάδες ξεπροβάλουν παρουσιάζοντας  τα πράγματα από τη δικιά τους σκοπιά . Ο Λαζόπουλος ψιλοκρατιέται ακόμα αλλά που θα πάει θα πατώσει και αυτός .
Βρισκόμαστε σε εποχή ανασυγκρότησης . Όχι οικονομικής αλλά πνευματικής . Άντε να ξυπνάμε σιγά – σιγά . Γιατί η νοητική βυθιότητα έχει και τα όρια της .