Καλώς ήρθατε

Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου.
CHE GUEVARA

Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011

Ψάξε , μάθε , σκέψου

Άποψη έχει ο καθένας . Ολοκληρωμένη άποψη όμως έχεις όταν γνωρίζεις . Γνωρίζεις μόνο όταν ψάχνεις . Οι εστίες πληροφόρησης πλέον είναι άπειρες . Διαδίκτυο , Μ.Μ.Ε. , συζητήσεις , εκδηλώσεις … Αν ο λαός είναι ενημερωμένος δύσκολα πιάνεται κορόιδο . Τόσα χρόνια παραμέναμε αμαθείς και απαθείς . Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μετατραπεί σε κατευθυνόμενη μάζα με τα γνωστά αποτελέσματα .
Αν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα πρέπει να αποκτήσουμε άποψη που να μπορούμε να τη στηρίξουμε .
Ψάχνουμε , μαθαίνουμε , ρωτάμε , αμφισβητούμε ... Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται . Πολλές φορές κρύβονται άλλα από πίσω .
Η συγκεκριμένη εκδήλωση – συζήτηση έχει ως ομιλητές επιστήμονες που υποστηρίζουν την επιστροφή στη δραχμή . Καλή ευκαιρία να αρχίσουμε να αποκτούμε σφαιρική άποψη. Για τον όλεθρο που μας περιμένει αν φύγουμε από την ζώνη του ευρώ έχουμε ακούσει πολλές απόψεις . Ίσως αν ακούσουμε και άλλες , αντικρουόμενες , να καταλήξουμε σε πιο ασφαλή και σωστά συμπεράσματα . Δικά μας συμπεράσματα , φιλτραρισμένα από εμάς και όχι από τους άλλους .Επιτέλους να ρίξουμε τα προσωπικά στεγανά … κομματικά , θρησκευτικά , ιδεολογικά. Η κοινωνία εξελίσσετε . Πρέπει να εξελιχτούμε και εμείς παράλληλα . Να εξακριβώσουμε τι συμβαίνει σήμερα και ανάλογα να αποφασίσουμε για τρόπους δράσης . Όχι τρόπους αντίδρασης . Η αντίδραση δεν είναι δημιουργική , αναγκαία κάποιες φορές , αλλά από μόνη της δε δίνει προοπτική . Η δράση φέρνει εξελίξεις .
Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα , κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουμε σε ποια πλευρά θέλουμε να βρεθούμε . Η σωστή επιλογή θα έρθει έπειτα από προσωπικό ψάξιμο .
Ας μην εξελίσσονται άλλο τα πράγματα από άλλους , ας τα εξελίξουμε εμείς .

Παρεμπίπτοντος οι ιδέες που θα ακούσετε στην εκδήλωση-συζήτηση από τους ομιλητές είναι , πάνω κάτω , οι ακόλουθες :
 • Τα 21 δις έλλειμμα για τη λειτουργία του κράτους σε περίπτωση στάσης πληρωμών μπορούν να καλυφθούν με πολλούς τρόπους,μη επιζήμιους για το λαό. Ένας εξ αυτών είναι η 45% φορολόγηση των 48δις € που διέφυγαν στο εξωτερικό από την αρχή της Κρίσης.
 • Ή φεύγουμε από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιστρέφουμε σε εθνικό νόμισμα ή καταστρεφόμαστε!Είναι απλό το δίλημμα! Με το ευρώ και όντες μέσα στο Μνημόνιο είμαστε καταδικασμένοι να καταστραφούμε.
 • Υπάρχουν πολλοί τρόποι άρνησης του Χρέους και χαρακτηρισμού του ως απεχθές. Ο πιο αποτελεσματικός ,όμως, είναι ο εξής: Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αν ένας λαός καταρρίψει το πολιτικό του Σύστημα και δημιουργήσει νέο Σύνταγμα, τότε αυτομάτως διαγράφονται όλα τα χρέη του προηγούμενου Συστήματος.
 • Η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου είναι ένα βήμα, όμως δεν αρκεί. Το βασικό είναι να γίνει ευρέως αντιληπτό πως το χρέος της Ελλάδας είναι απεχθές καθότι δεν ωφέλησε την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.
 • Και μόνο η δουλοπαροικία που βιώνουμε μπορεί να αποδείξει πως το χρέος είναι απεχθές.
 • Για την αποπληρωμή 20δις χρέους δανειστήκαμε συνολικά 490δις! Τα τοκοχρεολύσια είναι αυτά που έχουν γονατίσει την οικονομία μας. Πληρώνουμε κερατιάτικα τα τοκοχρεολύσια των αφεντάδων μας!
 • Υπήρχε το εξής δίλημμα: ή θα πληρώναμε τα αδιανόητα τοκοχρεολύσια με άδικες θυσίες του λαού, ή θα προχωρούσαμε σε παύση εξωτερικών πληρωμών. Η Κυβέρνηση επέλεξε να κάνει το πρώτο για να ικανοποιήσει τους δανειστές-δυνάστες μας!
 • Δεν υπάρχει κανένα θετικό στοιχείο αν μείνουμε στο Ευρώ. Η προπαγάνδα της Κυβέρνησης στηρίζεται στα αρνητικά του να αποχωρήσουμε από αυτό. Αυτό που δε λένε στον κόσμο είναι πως αν μείνουμε στο Ευρώ θα καταστραφούμε σίγουρα!
 • Αν η έξοδος από το Ευρώ και η στάση εξωτερικών πληρωμών συνοδευτεί από δημοσιονομικές αλλαγές και παύση αγορών πολυεθνικών “σκουπιδιών”,τότε μπορούμε να διασώσουμε την οικονομία μας.
 • Με ύφεση που αγγίζει το 6,8%-όπως υπολογίζω προσωπικά ότι ισχύει-και όχι 4,5% που λέγεται από την Κυβέρνηση ,δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας αν δεν κάνουμε παύση εξωτερικών πληρωμών.
 • Μελέτη που παρουσιάστηκε το Νοέμβριο του 2010 στην τότε Υπουργό Οικονομίας ,Λ.Κατσέλη, απεδείκνυε πως κατά μέσο όρο,όλα τα δημόσια έργα που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες στοίχισαν στο Κράτος 4 φορές περισσότερο από όσα θα στοίχιζαν αν τα κατασκεύαζε το ίδιο το κράτος,χωρίς ανάθεση.
 • Για να βγούμε απ´την Κρίση χρειάζεται πολιτική βούληση. Οι αποφάσεις που παίρνονται από την παρούσα Κυβέρνηση ταιριάζουν σε υποταγμένους!
 • Αυτό που οδηγεί στη χρεωκοπία δεν είναι ούτε το χρέος ούτε το έλλειμμα – είναι το χρέος που είναι εκφρασμένο σε ξένο νόμισμα. Αυτή τη στιγμή, ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό του χρέους μας είναι εκφρασμένο σε Ευρώ, γι’ αυτό και είμαστε αντιμέτωποι με τη χρεωκοπία. Αν είχαμε εθνικό νόμισμα και το χρέος μας ήταν εκφρασμένο σε αυτό ,θα μπορούσαμε να το διαχειριστούμε και να μην πτωχεύσουμε, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν.
 • Το 84% του χρέους είναι εκφρασμένο σε ομόλογα στο εξωτερικό και όποιος ξέρει στοιχειώδη οικονομικά γνωρίζει πως αυτό το χρέος δεν είναι ούτε ελέγξιμο ούτε διαχειρίσιμο.
 • 60 χιλιάδες Έλληνες έχουν μαζεμένο πλούτο 1 τρις ευρώ! Αυτοί πότε θα φορολογηθούν επαρκώς;
 • Το ΔΝΤ εκτιμά ότι μέχρι το 2015 θα καταρρεύσει το ελληνικό τραπεζικό Σύστημα.Είναι αυταπάτη ότι το ευρώ εγγυάται τις καταθέσεις σας,σας λένε ψέματα! Όπως επίσης ψέμα είναι αυτό που έχει πει ο Υπουργός Οικονομικών ,ότι δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος θα καλύψει τις καταθέσεις σας. Αυτό δεν μπορεί και δεν πρόκειται να συμβεί! Μην εξαπατάστε.
 • Η Ελληνική Κεντρική Τράπεζα (Τράπεζα της Ελλάδος) δεν είναι κρατική. Το μεγαλύτερο ποσοστό της ανήκει σε ιδιώτες. Είναι Α.Ε.
 • Επίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος ,η οποία φυλάσσει τον Ελληνικό Χρυσό, είναι υποχρεωμένη βάσει καταστατικού να εμφανίζει κάθε χρόνο κέρδη. Για να το επιτύχει αυτό διαχειρίζεται κατά το δοκούν τα αποθέματα χρυσού. Απόρροια αυτού είναι να έχουν απομείνει στις αποθήκες της μόλις 147,5 τόνοι χρυσού, από τους 400 τόνους που είχε συνολικά. Και πολύ αμφιβάλλω αν είναι και τόσοι, αφού ούτε η ίδια η Βουλή μπορεί να ελέγξει πόσος χρυσός υπάρχει στις αποθήκες της Τράπεζας!
 • Η συνθήκη της Λισαβόνας ορίζει πως οι κρατικοί λειτουργοί, όπως οι διοικητές των Τραπεζών, έχουν ισόβια ασυλία και δεν μπορούν ποτέ να διωχθούν ποινικά για τις αποφάσεις τους.
 • Όσον αφορά στη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί σχετικά με την υποτίμηση που θα υποστεί ένα νέο εθνικό νόμισμά μας σε περίπτωση εξόδου από το Ευρώ, μπορώ ως οικονομολόγος να διαβεβαιώσω πως οι υποτιμήσεις ενός νομίσματος δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να καταστρέψουν μια εθνική οικονομία. Αντιθέτως, έχει αποδειχθεί πολλάκις πως μια Οικονομία μπορεί να καταστραφεί με την υποτίμηση της εγχώριας παραγωγής και το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας, πράγμα το οποίο κάνει τώρα η σημερινή Κυβέρνηση. Συμπληρωματικά, να υπενθυμίσω πως αυτοί που διασπείρουν αυτούς τους φόβους τώρα είναι οι ίδιοι που υποτίμησαν τη δραχμή κατά 90% ώστε να μπούμε στο Ευρώ! Γιατί δε χρεοκοπήσαμε και τότε λοιπόν;