Καλώς ήρθατε

Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου.
CHE GUEVARA

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Εχθροί εντός των πυλών

Εποχή αναστοχασμού για τους Έλληνες . Κοιτάμε πίσω και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι πήγε λάθος . Τι κάναμε λάθος . Φταίμε εμείς , οι πολιτικοί , οι κακοί ξένοι , το χρηματοπιστωτικό σύστημα ; Όλα μαζί ; Κάτι άλλο ;
Ο καθένας θα βγάλει τα δικά του συμπεράσματα , υποκειμενικά και στηριγμένα στην προσωπική του ιδεολογία , εάν έχει . Οι κομουνιστές θα κατηγορήσουν τον καπιταλισμό , οι σοσιαλιστές τον Καραμανλή , οι δεξιοί τους σοσιαλιστές , οι φασίστες τους μετανάστες , οι αγανακτισμένοι τους 300 και πάει λέγοντας .
Αν όμως θέλουμε να δούμε τα πράγματα αντικειμενικά θα πρέπει να  απαλλαχτούμε από πολιτικά στεγανά και ιδεολογικές παρωπίδες  . Θα πρέπει , επιτέλους , να δούμε το πρόβλημα κατάματα χωρίς φόβο και χωρίς πάθος .
Γιατί λοιπόν φτάσαμε σε σημείο ξεπουλήματος ως χώρα ; Είναι το ερώτημα που κυκλοφορεί τον τελευταίο καιρό , σε κάθε γωνιά της Ελλάδας . Ένα ερώτημα που ψάχνει απεγνωσμένα απάντηση . Λες και η απάντηση είναι ο αυτοσκοπός , η πανάκια που θα λύσει το πρόβλημα .
Βασικά δεν φτάσαμε σε σημείο ξεπουλήματος τώρα . Ξεπουληθήκαμε από την αρχή . Από τότε που προσπαθήσαμε να δημιουργηθούμε ως έθνος . Δανειστήκαμε υπέρογκα κεφάλαια για να αγοράσουμε πολεμικό εξοπλισμό τα οποία ακόμα πληρώνουμε . Όταν λοιπόν ξεκινήσεις στραβά , δύσκολα να ορθοποδήσεις . Η αρχή το ήμισυ του παντός .
Έπρεπε δηλαδή να δανειστούμε για να ξεκινήσουμε πόλεμο ; Μήπως αυτός ο πόλεμος δεν εξυπηρετούσε τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής ; Δηλαδή οι Αφγανοί δανείστηκαν από τους Αμερικάνους για να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν ; Οι Βόρειοβιετναμέζοι δανείστηκαν από τους Σοβιετικούς για να πολεμήσουν τους Αμερικάνους ; Όχι βέβαια , σκοπούς εξυπηρετούσαν . Τσάμπα τους τα έδωσαν και σε αφθονία . Εμείς γιατί έπρεπε να δανειστούμε ; Δεν εξυπηρετούσαμε σκοπούς της Ευρώπης πολεμώντας τους Οθωμανούς ;
Κορόιδο λοιπόν μας πιάσαν από τότε . Και οι εντός και οι εκτός των συνόρων . Και όταν ο άλλος καταλάβει πόσο βλάκας είσαι δεν σε αφήνει σε χλωρό κλαρί . Ούτε ο έξω αλλά ούτε και ο μέσα . Που είναι και χειρότερος . Γιατί είναι ο εχθρός εντός των πυλών .
Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή .Κατά τη διάρκεια της επανάστασης , η οποία παρεμπιπτόντως ξεκίνησε με ταξικά και όχι με φυλετικά κίνητρα , οι Έλληνες πολεμούσαν Τούρκους και Έλληνες . Μέχρι που τα κάναμε σαλάτα και ήρθαν οι ξένοι να μας σώσουν .
Στη διάρκεια της αντίστασης οι Έλληνες πολεμούσαν Γερμανούς και Έλληνες μέχρι που ήρθαν οι ξένοι να διώξουν τους Γερμανούς για να μπορούμε να σφαζόμαστε με την ησυχία μας . Η συνέχεια γνωστή και λέγεται εμφύλιος . Χωρίς τους ξένους ακόμα Γερμανική σημαία θα είχαμε στην Ακρόπολη . Θα μου πεις τώρα τι έχουμε ; Νοητή μεν , υπαρκτή δε .
Μετά ήρθε η χούντα , κανένας δεν κουνιόταν για επτά χρόνια , μέχρι που έγινε το μπαμ στην Κύπρο και οι χουντικοί την κάναν με ελαφρά πηδηματάκια .
Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης έγινε το μεγάλο μπάχαλο . Οι μισοί Έλληνες πολεμούσαν τους άλλους μισούς με όπλα το ρουσφέτι , τη μίζα , τη ματαιοδοξία , τον νεοπλουτισμό  
Και τελικά φτάσαμε σε σημείο σήμερα να μην έχουμε , ως κράτος , ούτε για τσίχλες . Και για άλλη μια φορά ήρθαν οι ξένοι να μας σώσουν .
Μέχρι σήμερα , και για τα διακόσια χρόνια που υπάρχουμε ως έθνος , ποτέ δεν ξελασπώσαμε μόνοι μας . Πάντα καθάριζαν άλλοι για εμάς . Είτε στρατιωτικά είτε χρηματικά . Μήπως τελικά ήμαστε ανίκανοι ;
Βέβαια στο σχολείο τα μαθαίνουμε αλλιώς . Ότι εμείς ξελασπώνουμε μόνοι μας μια ζωή και ταυτόχρονα ξελασπώνουμε και τους ξένους οι οποίοι μας χρωστάνε και  δεν τους χρωστάμε . Αυτά στο σχολείο . Γιατί στην πραγματική ζωή εμείς χρωστάμε και τώρα ξεπληρώνουμε .
Βέβαια για να μην είμαι άδικος και κακεντρεχής , πρέπει να παραδεχτώ ότι στην σύγχρονη ιστορία , το ελληνικό έθνος έχει να επιδείξει και τεράστιες επιτυχίες , που αποτέλεσαν γροθιά στα ιμπεριαλιστικά και σκοτεινά σχέδια των ξένων . Τι Euro το 2004 , τι επικές νίκες στο μπάσκετ , τι νίκη στη eurovision , τι γοργόφτεροι αναβολικοφάγοι δρομείς στους ολυμπιακούς αγώνες . Αυτοί μας μισούν και εμείς εξακολουθούμε να μοιράζουμε απλόχερα τον πολιτισμό μας . Η μεγαλοψυχία και ο αλτρουισμός στο υπέρτατο σημείο .
Λεφτά τελικά μπορεί να μην υπάρχουν αλλά πολιτισμός …με τη σέσουλα !