Καλώς ήρθατε

Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου.
CHE GUEVARA

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Όχι στο “ΝΑΙ”, Ναι στο “ΟΧΙ”.



Δύο ταυτόχρονες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στα πλαίσια του Κυριακάτικου δημοψηφίσματος. Μία στο Σύνταγμα όπου υποστηριχτές του “ΌΧΙ” φώναξαν “ΟΧΙ” και μία στο Καλλιμάρμαρο όπου υποστηριχτές του “ΝΑΙ” φώναξαν “ΝΑΙ”. Το αντίθετο άλλωστε θα ήταν παράλογο. 

Στη πλατεία Συντάγματος κουλτουροκαλλιτέχνες έδωσαν ένα δυναμικό τόνο στη συγκέντρωση όπου τα επαναστατικά τραγούδια έδιναν και έπαιρναν ενώ κάπου ανάμεσα μίλησε και ο Αλέξης Τσίπρας. Μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα για κάθε Συριζαίο και όχι μόνο αφού και ο φιλελές θα μπορούσε να παρευρεθεί και να περάσει ευχάριστα.

Από την άλλη, στο Καλλιμάρμαρο η ατμόσφαιρα ήταν υποτονική όπου βαρετές ομιλίες διαδέχονταν η μια την άλλη. Καμίνης, Πατούλης, Καφετζόπουλος, Πύρος Δήμας και διάφοροι άλλοι φιλελέδες, φανεροί και κρυφοί, δεν ήταν δυνατόν να ανταγωνιστούν το κλίμα του Συντάγματος όπου είχε φτάσει σε τσακίρ κέφι. Μάλιστα μέρος των φιλελέδων που είχαν πάει στο Καλλιμάρμαρο, αποχώρησαν στα μισά του σουαρέ και αφού έφαγαν τα πλακάτ με τα “ΝΑΙ” πήγαν στο Σύνταγμα να ξεδώσουν.

Για ακόμα μια φορά λοιπόν αποδεικνύεται ότι οι φιλελέδες δεν ξέρουν να διασκεδάζουν αφού ακόμα και οι γιορτές τους είναι βαρετές. Μπορούσαν οι διοργανωτές να καλέσουν μια σειρά από καταξιωμένους καλλιτέχνες που έχουν γράψει με χρυσά γράμματα τα ονόματα τους στο πάνθεον των φιλελέδων καλλιτεχνών. Χάθηκε ένας Ρουβάς να ανεβεί στη σκηνή και να τραγουδήσει ένα Άξιον Εστί; Ακόμα και τα μάρμαρα στο Καλλιμάρμαρο θα λύγιζαν από τη συγκίνηση. Ή έστω ένας Φασουλής να ανεβάσει έναν Αριστοφάνη που είναι και πιασάρικος. Ή ένας Ξαρχάκος να κουνάει με μαεστρία τα χέρια του μπροστά σε μια συμφωνική ορχήστρα; Έστω ένας Σαλαμπάσης, ένας Πασχάλης …  Ακόμα και το κουφάρι της Μοσχολιού έπρεπε να στήσουν επάνω στη σκηνή μπας και φοβηθεί ο κόσμος και ψηφίσει “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα. 

Αν και από ότι φαίνεται ο κόσμος έχει πάψει να φοβάται. Άλλωστε όταν δεν έχεις τίποτα να χάσεις, δεν έχεις και τίποτα να φοβηθείς.