Καλώς ήρθατε

Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου.
CHE GUEVARA

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Όταν έπεσε από τα σύννεφα ο Στουρνάρας


Έπεσε από τα σύννεφα ο Στουρνάρας μόλις έμαθε από τους οικονομολόγους της βουλής για την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού από τα μέσα του 2014 και την αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους . 

Τον ακολούθησαν ο πρωθυπουργός της χώρας , Αντώνης Σαμαράς , και περίπου 2 εκατ. ψηφοφόροι της ΝΔ που έως σήμερα πίστευαν ότι θα μοιράζονταν τα κέρδη από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 .

Ως συνέπεια δεν θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές για να δανειστούμε άμεσα από την Γερμανία οπότε θα πρέπει να ξαναδανειστούμε έμμεσα από τη Γερμανία , μέσω τρόικας , μπας και συνεχίσουμε να έχουμε σφυγμό ως χώρα για κάνα δύο χρονάκια ακόμα .

Με το νέο δάνειο από το β΄εξάμηνο του 2014 θα μπορούμε να πληρώνουμε τους τόκους των δανείων που θα έχουμε ήδη πάρει , ενώ τα καινούρια δάνεια θα δημιουργήσουν νέους τόκους που θα απαιτούν νέα δάνεια για την αποπληρωμή τους …

Στην καλύτερη περίπτωση και με βάση τους πιο αισιόδοξος υπολογισμούς , έως το τέλος του 2015 θα υπολειπόμαστε 11 δις ευρώ . Επειδή όμως ως συνήθως , οι αισιόδοξοι υπολογισμοί της κυβέρνησης θα πάνε κατά διαόλου , υπολογίζουμε μεγαλύτερη δημοσιονομική τρύπα .

Ο Στουρνάρας βέβαια και μόνο ο Στουρνάρας θεωρεί ότι το κενό στο μυαλό του θα είναι μικρότερο αφού ελπίζει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 ύψους 2,83 δις ευρώ .

Ότι και να γίνει πάντως , το κενό θα πρέπει να καλυφθεί , πράγμα που μπορεί να γίνει με νέο δανεισμό, μείωση των επιτοκίων και νέα μέτρα ή με έναν συνδυασμό όλων αυτών. 

Η κυβέρνηση αποκλείει νέα μέτρα.

Άρα το κενό θα καλυφθεί με νέα μέτρα .