Καλώς ήρθατε

Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου.
CHE GUEVARA

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Επεισόδια ή Bαρβαρότητα ;

Πριν ενάμιση μήνα περίπου ξεκίνησε το κίνημα των αγανακτισμένων στη πλατεία . Κέντρο αυτού του κινήματος υπήρξε η πλατεία Συντάγματος . Αρκετός κόσμος μαζεύονταν εκεί , διαμαρτύρονταν , συζήταγε , φώναζε , μούντζωνε και με αυτό τον τρόπο περνούσαν οι μέρες . Ήρεμα χωρίς παρατράγουδα . Όλοι φαινόντουσαν ευχαριστημένοι . Οι πολίτες πέρναγαν όμορφα , η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα και δημιουργούσε ιδανικό κλίμα για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου . Τα ξένα ΜΜΕ μίλαγαν με συμπάθεια για τους αγανακτισμένους . Το ΔΝΤ μας ζόριζε λέγοντας ότι υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα πάρουμε την 5η δόση . Ήταν ολοφάνερο ότι όλοι συνέχιζαν κανονικά τα σχέδια τους , κυβέρνηση , ΔΝΤ , ξένες κυβερνήσεις …
Μετά ξεκίνησαν τα επεισόδια . Για τα οποία πολλά ειπώθηκαν , δεν θα αναφερθώ σε αυτά .
Από τα επεισόδια όμως και  μετά τα πράγματα εξελίχθηκαν κάπως έτσι :
Οι βουλευτές φοβήθηκαν να πάνε στη βουλή ή έστω , όπως λένε , δεν τα κατάφεραν . Αυτό δείχνει πανικό .
Ο Παπανδρέου προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων για να ζητήσει βοήθεια . Αυτό δείχνει πανικό .
Ο Όλι Ρεν ξέχασε τις απειλές και τα μισόλογα και δήλωσε ότι η 5η δόση θα δοθεί κανονικά . Αυτό δείχνει πανικό .
Στο εξωτερικό όλες οι μεγάλες εφημερίδες έγραφαν για τα επεισόδια στην Ελλάδα και για φόβους γενίκευσης τους στην Ευρώπη . Αυτό δείχνει πανικό .
Οι οικονομικοί αναλυτές ξαναθυμούνται σενάρια περί κατάρρευσης του συστήματος και πτώση των χρηματιστηρίων πανευρωπαϊκά . Αυτό δείχνει πανικό .
Ο Παπανδρέου σκέφτηκε να παραιτηθεί . Αυτό δείχνει πανικό .
Ο Παπανδρέου συζήτησε με τον Σαμαρά το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας . Αυτό δείχνει πανικό .
Βουλευτές του Πασόκ εγκαταλείπουν άρον-άρον το καράβι . Είτε δηλώνοντας παραίτηση είτε καταψηφίζοντας το μεσοπρόθεσμο . Αυτό δείχνει πανικό .
Βουλευτές του Πασόκ κατηγόρησαν τον Παπανδρέου για την μέχρι τώρα πορεία του κράτους . Αυτό δείχνει πανικό .
Ο Παπανδρέου κατέφυγε σε ανασχηματισμό με ουσιαστικό σκοπό την αλλαγή του υπουργού οικονομικών . Αυτό δείχνει πανικό .
Άρχισαν οι απειλές σχετικές με τανκς που θα βγουν στους δρόμους και για κόσμο που θα πεθαίνει από την πείνα . Αυτό δείχνει πανικό .
Η κρατική καταστολή τον τελευταίο μήνα έχει βαρέσει κόκκινο . Τόσο ξύλο και τόσα χημικά είχαμε να δούμε από την εποχή Μητσοτάκη . Αυτό δείχνει πανικό .
Τα ξένα ΜΜΕ και ο κόσμος μέσω του διαδικτύου χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ως τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αντιστέκεται . Αυτό δείχνει θαυμασμό .
Δηλαδή μέχρι τη στιγμή των επεισοδίων τα πράγματα κυλούσαν υπέρ του κράτους . Οι αγανακτισμένοι συγκεντρωνόντουσαν όμορφα και ωραία στο Σύνταγμα , ο Παπανδρέου πραγματοποιούσε τα σχέδια του ΔΝΤ και το ΔΝΤ δρομολογούσε τα δικά του  . Χωρίς καμία πίεση .
Παράλληλα όμως με τα επεισόδια τα πράγματα άρχιζαν να εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο . Είναι τυχαίο ; Η κυβέρνηση , το ΔΝΤ , οι ξένες κυβερνήσεις άρχιζαν να νιώθουν πίεση . Και την πίεση την άσκησε ο κόσμος . Όχι με τα τραγούδια και τα πανηγύρια αλλά με την αντίσταση . Και εύλογα δημιουργούνται πολλές απορίες σχετικά με τους κοινωνικούς αγώνες και τους τρόπους δράσεις . Υπάρχει ειρηνική επανάσταση ; Ή οι επαναστάσεις είναι πάντα βίαιες και φυσικά έχουν το τίμημα τους . Η ιστορία δείχνει το δεύτερο . Μην πας πολύ μακριά , Αίγυπτος , Συρία , Αργεντινή είναι χώρες που διεκδίκησαν βίαια και κέρδισαν .
Και ρωτάω , αν κάποια στιγμή ο λαός μπουκάρει μέσα στη βουλή και αρχίζει να σφαλιαρίζει όποιον βλέπει μπροστά του , δεν θα αλλάξουν τα πάντα στη χώρα ; Δεν θα δημιουργηθεί το έδαφος για εξελίξεις ; Δεν θα ξημερώσει μια καινούρια μέρα ; Δημοκρατική στην οποία ο λαός θα έχει λόγο στις εξελίξεις .
Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι η αλλαγή θα έρθει ειρηνικά ; Με ποιο τρόπο ακριβώς ;
Δεν φτάνει να διαμαρτύρεσαι για τα δικαιώματα σου , πρέπει να τα διεκδικείς κιόλας . Και οι διεκδικήσεις εμπεριέχουν τη βία . Αλλιώς περιοριζόμαστε σε διαμαρτυρίες οι οποίες είναι αναποτελεσματικές .
Α και να μη ξεχάσω ! Καιρός να κοπούν οι χαζομάρες που αναφέρονται σε διακόσους κουκουλοφόρους που καίνε την Αθήνα . Αντίσταση κάνουν πολλοί περισσότεροι και χωρίς κουκούλες .