Καλώς ήρθατε

Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου.
CHE GUEVARA

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

37 χρόνια νεοπλουτισμού

Μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974 η τουριστική κίνηση του νησιού μεταφέρθηκε στο ελεύθερο νότιο τμήμα . Χωριουδάκια σε κατσάβραχα που μέχρι τότε δεν είχαν στον ήλιο μοίρα μεταμορφώθηκαν σε τουριστικά θέρετρα που κάθε καλοκαίρι σφύζουν από κόσμο . Και φυσικά οι ιδιοκτήτες των πρώην κατσάβραχων και νυν τουριστικών προορισμών μετατράπηκαν σε νεόπλουτους . Αυτοί , οι οποίοι είναι πολλοί , σίγουρα επωφελήθηκαν από την εισβολή αφού το βιοτικό τους επίπεδο αναβαθμίστηκε . Γιατί λοιπόν να ζητάνε λύση στο Κυπριακό ; Για να κινδυνέψουν να επανέρθουν στην προ εισβολής κατάσταση ;
Η ευμάρεια αλλάζει τον άνθρωπο . Τουλάχιστον αλλάζει τη φιλοσοφία του . Όταν έχεις πολλά να χάσεις δεν ζητάς αλλαγές . Γιατί κινδυνεύεις να χάσεις τα κεκτημένα σου . Αν όμως ζητήσεις  αλλαγές είσαι επαναστάτης , όχι του κώλου , πραγματικός . Θυσιάζεσαι για το κοινό καλό .  
Ο ίδιος λαός έδιωξε τους Άγγλους από το νησί πληρώνοντας πολύ ακριβά το τίμημα των πράξεων του . Τότε όμως δεν είχαν τίποτα να χάσουν παρά μόνο τις αλυσίδες τους . Σήμερα αυτές οι αλυσίδες είναι χρυσές . Και τον χρυσό δύσκολα τον αποχωρίζεσαι .
Στην Κύπρο μετά το 1974 ο κόσμος φαίνεται να έχει επαναπαυτεί στον νεοπλουτισμό και στην ευμάρεια του . Η μία λύση μυρίζει η άλλη βρωμάει . Και κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου θρηνούν για την εισβολή . Τα δάκρυα όμως είναι δάκρυα λύπης ; Δάκρυα τύψεων ; Χαράς ; Όλα μαζί ;
Υπάρχουν λαοί που δημιουργούν την ιστορία τους και λαοί που έπονται της ιστορίας . Θαυμασμός στους πρώτους . Οι δεύτεροι είναι έρμαια της μοίρας τους .