Καλώς ήρθατε

Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου.
CHE GUEVARA

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Sale ends today

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο πετυχημένο επάγγελμα στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια ; Γιατρός ; Δικηγόρος ; Πολιτικός μηχανικός ; Είστε όλοι λάθος . Καλά επαγγέλματα , δεν λέω , αλλά χρειάζονται σπουδές , έχει ανταγωνισμό , τρέξιμο . Ζόρικα πράγματα .
Το top of the top επάγγελμα των τελευταίων δεκαετιών είναι αυτό του αεριτζή . Άνθισε κυρίως στη δεκαετία του 80 και είχε πολύ καλές προοπτικές τη δεκαετία του 90 . Την τελευταία δεκαετία μεταλλάχτηκε σε αεριτζής – εργολάβος .
Ο αεριτζής ήταν έμπορος , αλλά όχι σαν αυτούς τους ξενέρωτους με εφορίες , μαγαζιά , υπαλλήλους και άλλα τριτοκοσμικά . Ένα πάγκο είχε ο άνθρωπος και το εμπόρευμα προσαρμοζόταν στις απαιτήσεις της αγοράς . Είχε ήλιο; Να σου τα καπελάκια στον πάγκο . Είχε ποδοσφαιρικό αγώνα ; Γέμιζε ο πάγκος με φελιζόλ για να μην πιαστεί ο κώλος σου . Έβρεχε ; Φίσκα ο πάγκος με ομπρελίτσες. Και ο μαλάκας ο Έλληνας τις αγόραζε και ας είχε άλλες δέκα στο σπίτι .
Έτσι ο αεριτζής πλούτιζε . Και από εφορία , κουβέντα . Αφού δεν  υπήρχε άδεια δεν υπήρχε ούτε  επάγγελμα . Άρα ούτε εφορία , ούτε έλεγχος  , ούτε τίποτα . Αυτά είπαμε είναι για τους ξενέρωτους . Το μεγάλο φαγοπότι είχε ξεκινήσει . Μιλάμε για τα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία , Παπανδρέου στα καλύτερα του . Τσοβόλα δώστα όλα και δεν συμμαζεύεται . Η χαρά των αεριτζήδων .
Και ενώ εσύ αποδεικνυόσουν συνεπής  ως προς τις προσδοκίες  του μπαμπά σου , του γιατρού , να ακολουθήσεις το επάγγελμα που έκανε ο ίδιος , ο παππούς σου , ο προπάππους σου και όλο το οικογενειακό σου δέντρο γιατί ως γνωστό το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει και μπλα μπλα μπλα και έξι χρόνια στο δημοτικό , έξι χρόνια στο γυμνάσιο , έξι χρόνια στο Πανεπιστήμιο , έξι χρόνια για ειδίκευση και που πήγαν τα έξι χρόνια που περίσσεψαν … τσουπ να σου ο παλιός συμμαθητής που με δυσκολία πέρναγε τις τάξεις να σκάει μπροστά σου με τη μερσεντές και εσύ να μένεις κάγκελο .
Που τα βρήκε ο πούστης τα λεφτά ; Αεριτζής σου απαντάει . Λεφτά από το τίποτα . Και τα χρόνια πέρναγαν , οι αεριτζήδες εδραιωνόντουσαν , πέρασαν στη κουλτούρα μας , στη φιλοσοφία μας , έγιναν η ζωή μας . Με τον καιρό γίναμε και εμείς αεριτζήδες , ο καθένας στον τομέα του , και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα .
Μέχρι πρόσφατα . Γιατί τώρα τελευταία ότι αεριτζίδικα έχουμε καταβροχθίσει , μας τα ζητάνε πίσω διπλά και τρίδιπλα .
Καλά τα φάγαμε , θα τα πικροχέσουμε τώρα . Ο καιρός του αεριτζή τέλειωσε . Με Παπανδρέου ξεκίνησε με Παπανδρέου τελείωσε . Όποιος πρόλαβε , πρόλαβε . Νέος κόσμος ξημερώνει . Ο κόσμος του Παπανδρέου του κολπατζή .
Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε :