Καλώς ήρθατε

Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου.
CHE GUEVARA

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Έχουμε δημοκρατία ;

Το νόημα της δημοκρατίας είναι ο λαός να συμμετέχει στις λήψεις αποφάσεων που αφορά στη ζωή τους . Η δημοκρατία μπορεί να πάρει δύο διαφορετικές μορφές . Την άμεση δημοκρατία και την έμμεση δημοκρατία . Το σύστημα που επικρατεί τώρα είναι η έμμεση δημοκρατία . Δηλαδή κάθε 4 χρόνια ψηφίζουμε κάποιους πολιτικούς για να μας αντιπροσωπεύσουν .  Πόσο ξέρουμε όμως τους πολιτικούς που ψηφίζουμε ;
Oι πολιτικοί προκειμένου να εκλεγούν προσλαμβάνουν ανθρώπους που τους εκπαιδεύουν στη δημαγωγία . Μαθαίνουν να χρησιμοποιούν συγκεκριμένες εκφράσεις , χειρονομίες , ρούχα ,την γλώσσα του σώματος και άλλα επικοινωνιακά τρυκ . Με αυτό τον τρόπο οι πολιτικοί να κρύβουν τα πραγματικά τους κίνητρα , τις προσωπικότητες τους , τις πεποιθήσεις τους .
Στην πραγματικότητα ψηφίζουμε πολιτικούς τους οποίους δεν γνωρίζουμε . Πόσο δημοκρατικό όμως είναι το γεγονός , ότι πρέπει να υιοθετούμε τις επιλογές και να υποστούμε τις αποφάσεις κάποιου που δεν γνωρίζουμε , ούτε και πρόκειται να γνωρίσουμε ; Τέτοια αποτελέσματα είναι αντίθετα με την έννοια της ελευθερίας . Ουσιαστικά ο εκλεγμένος μας λέει κατάμουτρα «εγώ αποφασίζω» . Όσο αντιδημοκρατική και αν βρίσκεις αυτή τη δήλωση , είναι η αλήθεια .
Επίσης όλοι συμφωνούμε ότι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι . Πολύ συχνά κάποιος πολιτικός κατηγορείται για κάποιο αδίκημα , εξαπάτηση , υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος … Πόσο δημοκρατικό είναι ο κόσμος να εξαναγκάζεται να διαλέγει ανάμεσα σε διεφθαρμένους πολιτικούς ;
Πόσο δημοκρατικό μπορεί να είναι ένα σύστημα στο οποίο για να κυβερνήσεις πρέπει να σπαταλήσεις ένα σωρό λεφτά . Τα περισσότερα από τα λεφτά που ξοδεύουν τα κόμματα για τις προεκλογικές περιόδους προέρχονται από δωρεές εταιριών και πλούσιων ιδιωτών . Με αυτό τον τρόπο ασκείται επιρροή στους πολιτικούς από τους ιδιώτες .
Θα έπρεπε οι εντολές να μεταφέρονται από την βάση προς τα πάνω . Τελικά οι εντολές μεταφέρονται από τα υψηλά οικονομικά στρώματα προς τα κάτω .
Ουσιαστικά «η μια ψήφος ανά πολίτη» αποδεικνύεται πλασματικό αφού τα χρήματα αποφασίζουν την έκβαση των εκλογών άρα και των ζωών μας , όχι οι άνθρωποι . Τελικά ποιους εκπροσωπούν οι πολιτικοί , τον λαό ή τους χρηματοδότες τους ;
Με απλά λόγια , ο πολιτικός για να εκλεγεί πρέπει να έχει λεφτά .
Επίσης εύκολα καταλαβαίνουμε ότι οι πολιτικοί δεν είναι αντιπρόσωποι του λαού . Πέρα από τις προφανείς διαφορές τους σε σχέση με τον μέσο άνθρωπο , οι πολιτικοί δεν ζουν στο ίδιο οικονομικό πλαίσιο με την υπόλοιπη κοινωνία . Οι πολιτικοί δεν αποτελούν μέρος της κοινωνίας . Δεν ζουν στα ίδια σπίτια με εμάς , δεν μπορούν να αντιληφθούν πως είναι να μην έχεις δουλειά και ασφάλιση . Δεν κατανοούν πόσο υποφέρει καθημερινά ο μέσος άνθρωπος . Δεν εργάζονται σε κανονικές δουλειές . Μερικοί από αυτούς δεν χρειάστηκε να δουλέψουν ποτέ . Πετάνε με ιδιωτικά τζετ , διοργανώνουν πάρτυ , που εμείς ποτέ δεν θα μπορούσαμε να πάμε , τρώνε σε εστιατόρια που εμείς ποτέ δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε , ντύνονται με ρούχα που εμείς δεν θα μπορούσαμε να φορέσουμε ποτέ και γενικά ζούνε σε έναν κόσμο που μόνο στο σινεμά μπορούμε να δούμε .  Αυτοί οι άνθρωπο δεν έχουν ιδέα για τον αγώνα μας για οικονομική επιβίωση . Δεν γνωρίζουνε τις ανάγκες μας . Μόνο οι απλοί άνθρωποι γνωρίζουν τις δικές τους ανάγκες. Έτσι μόνο οι απλοί άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν μια κοινωνία που να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των πολιτών .
Οι πολιτικοί ζουν σε ένα διαφορετικό κόσμο . Είναι εξωγήινοι .
Οι πολιτικοί προκειμένου να κερδίσουν τις εκλογές συντάσσονται με τους οικονομικά ισχυρούς και ακολουθούν τις συμβουλές των εταιριών δημοσίων σχέσεων και πολιτικού σχεδιασμού ώστε να χειραγωγήσουν τους ανθρώπους . Όλες αυτές οι ομάδες αποτελούν ένα εκτενές προπαγανδιστικό δίκτυο πληροφοριών με σκοπό τη διάπλαση της κοινής γνώμης σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των λίγων . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα των περιορισμό της θεματολογίας των πολιτικών αντιπαραθέσεων . Τα θέματα που συζητούνται είναι περιορισμένα σε σχέση με το φάσμα τους . Η πολιτική έχει εκμηδενιστεί διότι η έμμεση δημοκρατία δεν αφήνει περιθώρια συζήτησης ουσιαστικών θεμάτων που αφορούν την κοινωνία . Δεν μας ενδιαφέρουν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων . Μας ενδιαφέρει η παιδεία , η υγεία , η πρόνοια …
Με την έμμεση δημοκρατία δεν λύνουμε τα πραγματικά προβλήματα μας . Ουσιαστικά ούτε που συζητιόνται .
Φυσικά και η δημοκρατία δεν είναι κακή . Οι πολιτικοί είναι προβληματικοί . Δεν είναι εκφραστές των αναγκών , των επιθυμιών και των ονείρων μας . Δεν είναι ότι οι πολιτικοί θέλουν να δουλεύουν μέσα από τη γραφειοκρατία . Είναι γραφειοκράτες . Δεν είναι κάποιοι πολιτικοί δημαγωγοί ενώ οι άλλοι είναι τίμιοι . Όλοι είναι δημαγωγοί . Μόνο έτσι θα εκλεγούν . Μπορεί να μην αρέσει στους πολιτικούς να λένε ψέματα , να υποκρίνονται , να χρησιμοποιούν ξύλινη γλώσσα . Είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν . Μόνο έτσι θα εκλεγούν . Μπορεί να μην θέλουν να δέχονται χρήματα από πολυεθνικές κι από ιδιώτες . Είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν . Μόνο έτσι θα εκλεγούν .
Οι πολιτικοί συμμετέχουν σε ένα διεφθαρμένο σύστημα που τους αναγκάζει να απολέσουν την τιμιότητα τους . Προσπαθούν να διαμορφώνουν απόψεις , συνειδήσεις , ποιον να αγαπάμε και ποιον να μισούμε , ποιον να φοβόμαστε και ποιον να λατρεύουμε , τι να πιστεύουμε και τι να ονειρευόμαστε . Πρέπει να πιστέψουμε ότι κινδυνεύουμε από τους γειτονικούς λαούς . Πρέπει να πιστέψουμε ότι κινδυνεύουμε από τη τρομοκρατία . Πρέπει να πιστέψουμε ότι τους έχουμε ανάγκη . Πρέπει να πιστέψουμε ότι είμαστε ανίκανοι να διαχειριστούμε μόνοι μας τις ζωές μας . Ουσιαστικά αυτοί διαμορφώνουν εμάς και όχι εμείς αυτούς .
Τελικά το υπάρχον πολιτικό σύστημα μας υποχρεώνει να ψηφίζουμε πολιτικούς που
είναι διεφθαρμένοι
δεν γνωρίζουμε 
δεν γνωρίζουν τα προβλήματα μας άρα δεν μπορούν και να τα λύσουν
είναι κατευθυνόμενοι
Το να προσπαθούμε να επιλέξουμε τον σωστό πολιτικό δεν είναι λύση διότι απλούστατα δεν έπρεπε να υπάρχουν πολιτικοί . Ούτε θα έπρεπε να υπάρχει το σύστημα της έμμεσης δημοκρατίας .
Για να μπορούμε να λέμε ότι ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία θα πρέπει να διαμορφώσουμε καινούριους τρόπους λήψης αποφάσεων και κοινωνικής αλληλεπίδρασης . Γιατί η έμμεση δημοκρατία δεν είναι δημοκρατία . Ούτε και υπήρξε ποτέ δημοκρατική .
Αντίθετα , η άμεση δημοκρατία δίνει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να ακουστεί η φωνή του ανεμπόδιστα . Αυτό επιτρέπει την αυτοδιαχείριση των ανθρώπων χωρίς τους γραφειοκράτες και τους πολιτικούς .
Γιατί να μην ψηφίζουμε εμείς τους νόμους . Γιατί να πρέπει να αποφασίζει για τις ζωές μας ένας άγνωστος ; Η τεχνολογία έχει προοδεύσει τόσο πολύ που είναι πλέον απλούστατο να ψηφίζεις από το σπίτι σου . Γιατί λοιπόν να μην αντιπροσωπεύουμε μόνοι μας τους εαυτούς μας ;
Τους χρειαζόμαστε πραγματικά τους πολιτικούς ; Ή μας έχουν πείσει ότι τους έχουμε ανάγκη ;  Μήπως υπάρχει μια γενικευμένη προσπάθεια από τους πολιτικούς και τα φερέφωνα τους τα ΜΜΕ , ότι χωρίς την ύπαρξη τους δεν υπάρχει μέλλον ; Γιατί η λειτουργία του κράτους πρέπει να είναι συνδεδεμένη με τους πολιτικούς ; Μήπως ήρθε η ώρα να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας . Στο κάτω κάτω οι πολιτικοί όλα αυτά τα χρόνια δεν πέρασαν τις εξετάσεις . Δεν μας έπεισαν . Ας δοκιμάσουμε κάτι άλλο . Χειρότερα δεν μπορούμε να πάμε .