Καλώς ήρθατε

Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου.
CHE GUEVARA

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Η περιέργεια δεν σκότωσε τη γάτα .

Σ’ ένα θάλαμο, μ' ένα τζάμι για να βλέπουμε μέσα, υπάρχει μια γάτα και μια διάταξη η οποία είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε σ' ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να υπάρχει πιθανότητα 50% να ελευθερώσει ένα θανατηφόρο, για τη γάτα, δηλητήριο και 50% πιθανότητα να μην το ελευθερώσει.

Αν βάλουμε τη γάτα στον εν λόγω θάλαμο και ενεργοποιήσουμε τη διάταξη με το δηλητηριώδες αέριο, τι μπορείς να πεις , μετά την παρέλευση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, για τη κατάσταση της γάτας , αν δεν παρακολουθείς το πείραμα; Είναι ζωντανή η νεκρή; Η απάντηση είναι ότι ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ. Το μόνο που μπορείς να πεις είναι ότι «η γάτα είναι κατά 50% νεκρή και κατά 50% ζωντανή». Αν όμως πάς και δεις από το τζάμι του θαλάμου (αυτό σημαίνει ότι πραγματοποιείς μια μέτρηση) τότε είτε θα δεις τη γάτα να ζει είτε να μην ζει. Ο παρατηρητής δηλαδή επεμβαίνοντας ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ το σύστημα να του δώσει  ένα αποτέλεσμα . Μια τιμή ! Η οποία αντικατοπτρίζει επακριβώς την πραγματικότητα χωρίς να στηρίζεται σε στατιστικά και πιθανολογούμενα “αν” .
Αν δεν συμμετέχεις σε αυτά που συμβαίνουν γύρω σου , έστω ως παρατηρητής ,  δεν πρόκειται ποτέ να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα . Γιατί όταν παρατηρείς κάτι μπορείς και να το ορίζεις . Αλλιώς θα είσαι έρμαιο των πιθανοτήτων . 80% πιθανότητες να χρεοκοπήσουμε σήμερα , 90% αύριο , 95% μεθαύριο . Τι θα γίνει αν χρεοκοπήσουμε ;  Κατά 50% θα επιζήσουμε . Κατά 50% θα πεθάνουμε . Κατά 45% θα έχουμε να φάμε και πάει λέγοντας . Είναι σαν να λέμε ότι αν χρεοκοπήσουμε (ή όχι) , θα πεθάνουμε (ή όχι) αλλιώς θα επιζήσουμε (ή όχι) . Ήμαστε τόσο σίγουροι , ως λαός , για το μέλλον μας που μας ζηλεύω (ή όχι) .
Το μέλλον καθορίζεται μόνο όταν ο παρατηρητής φτάσει στη γνώση, και τη στιγμή εκείνη το όλο σχήμα καταρρέει στη μια ή στην άλλη κατάσταση.
Αν ήμασταν σίγουροι για την έκβαση των πράξεων μας , τα αποτελέσματα θα χαρακτηρίζονταν μόνο από ένα ποσοστό : το 100% . Ακόμα και για το 99% δεν είμαστε σίγουροι . Πόσο μάλλον όταν αυτές οι πιθανότητες προέρχονται από κέντρα απρόσωπα και διόλου σίγουρα για την ανιδιοτέλεια των προθέσεων τους .
Μήπως τελικά τα ποσοστά αποτελούν μέσο εκφοβισμού και πίεσης των μαζών ; Και ακόμα περισσότερο , πόσο υπερήφανοι πρέπει να νιώθουμε ως μέρη αυτών των στατιστικών ; Αντί να διαμορφώνουμε πιθανολογούμενα στατιστικά , δεν θα ήταν καλύτερα να διαμορφώνουμε την πραγματικότητα ;
Η πραγματικότητα , δηλαδή ο αποκαλούμενος εξωτερικός κόσμος είναι δομημένος αποκλειστικά από συστατικά του εγώ . Ακόμα και με την αδιαφορία , την ανεκτικότητα , τον ωχαδερφισμό διαμορφώνεις αποτέλεσμα , έμμεσα που όμως σε επηρεάζει άμεσα .
Βάλε λοιπόν το κεφάλι σου μπροστά από το τζάμι και δες αν ζει ή αν πέθανε η γάτα . Ακόμα καλύτερα , μπες μέσα στον θάλαμο και διαμόρφωσε το αποτέλεσμα . Ξέφυγε από την ιδιότητα του παρατηρητή και γίνε διαμορφωτής . Μην φοβηθείς ότι η περιέργεια σου θα σκοτώσει τη γάτα. Ποτέ καμία γάτα δεν πέθανε από περιέργεια . Αυτά είναι μαλακίες των Άγγλων .
Αλλιώς παρέμεινε νεκροζώντανος όπως και η γάτα .