Καλώς ήρθατε

Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου.
CHE GUEVARA

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Κατασκευάζοντας ένα πρόβλημα

Τα τελευταία δύο χρόνια νιώθω σαν να κάνω ένα συνεχόμενο Σκωτσέζικο ντουζ . Πότε κρύο και όλα πάνε κατά διαόλου , πότε ζέστη και όλα πάνε μια χαρά . Πότε ήμαστε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία και πότε δεχόμαστε τα εύσημα από τους ξένους εταίρους ( και εταίρες ) .
Αυτό που είναι ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι η χρεοκοπία πλησιάζει όταν ο κόσμος αντιδρά στα οικονομικά μέτρα που επιβάλλει η Γερμανίδα εταίρα και το κακό συναπάντημα της . Ενώ όταν ο κόσμος δεν αντιδρά , αυτομάτως , με ένα μαγικό και προπαντός καπιταλιστικό ραβδάκι , όλα διορθώνονται .
Μήπως τρώμε χοντρό οικονομικό δούλεμα από τους εντός , τους εκτός και επί τα αυτά ; Αλλά από την άλλη σκέφτομαι ότι πρέπει να είμαι πολύ ζώο για να την πατάω τόσο αβίαστα . Και εσείς μαζί μου .
Μήπως θα πρέπει να αναλύσουμε το θέμα λίγο περισσότερο ;
Ως γνωστόν ο παγκόσμιος πλούτος έχει συσσωρευτεί σε κάποιους ανθρώπους τους οποίους μπορείς να τους μετρήσεις με τα δυο σου χέρια ορθάνοιχτα , τεντωμένα και με τις παλάμες προς αυτούς . Πόσο δύσκολο είναι λοιπόν να μαζευτούν σε ένα γραφείο ώστε να συμφωνήσουν κάποια πράγματα . Εύκολο , λίγοι είναι , δεν καταλαμβάνουν και πολύ χώρο . Αν λοιπόν μαζευτούν τα μεγαλύτερα καπιταλιστικά γουρούνια του κόσμου , για ποιο πράγμα πιστεύεται ότι θα συζητήσουν ; Μήπως για το ποια ομάδα θα πάρει το πρωτάθλημα στην Ελλάδα ; Αυτό το λύνει ο Μαρινάκης που έχει τα λεφτά που έχασε ο Παπανδρέου .Ή μήπως για το φαινόμενο του θερμοκηπίου ; Στα παπάρια τους το θερμοκήπιο . Θα μιλήσουν για το πώς θα κερδίσουν περισσότερα . Και επειδή αυτοί οι τύποι ελέγχουν τους πάντες και τα πάντα , ότι αποφασίσουν θα γίνει . Και όταν λέω τους πάντες και τα πάντα εννοώ βασικά πολιτικούς και ΜΜΕ . Οι πολιτικοί θα τα λένε στα ΜΜΕ και τα ΜΜΕ θα τα παπαγαλίζουν για να τα ακούσουμε όλοι .
Ας πάρουμε λοιπόν το παράδειγμα της Ελλάδας . Η τακτική που χρησιμοποιήθηκε και συνεχίζει να χρησιμοποιείτε είναι συγκεκριμένη και σύμφωνα με τον Νόαμ Τσόμσκι αναλύεται στα ακόλουθα βήματα .
1 . Δημιουργία προβλήματος .
Το πρόβλημα  που δημιουργήθηκε , ως γνωστόν , είναι το υπέρογκο χρέος . Αλήθεια ή ψέματα ; Μην ξεχνάς ότι άλλες χώρες έχουν μεγαλύτερο κατά κεφαλήν χρέος αλλά δεν τους ενοχλεί κανένας . Πάντως αν μας πείσουν για την ύπαρξη του προβλήματος εύκολα θα μας πείσουν και για την αναγκαιότητα της λύσης τους .
2 . Προσφορά λύσεων .
Η λύση που πρόσφερε ο Παπανδρέου είναι το μνημόνιο . Με αυτό τον τρόπο θα πετύχει την υποχώρηση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών. Σε όφελος ποιων ;
Μάλιστα η παρουσίαση λύσεων ήταν μεροληπτική υπέρ του μνημονίου και κατά της χρεοκοπίας . Αν κάποιος θέλει να σε πείσει ότι το μνημόνιο είναι η σωστή λύση και όχι η χρεοκοπία , θα σου παρουσιάσει και τις δύο λύσεις αλλά τη μία θα στην εμφανίσει ως αναγκαία και την άλλη ως καταστροφική . Το ίδιο θα πουν και τα παπαγαλίζοντα ΜΜΕ . Αν εσύ είσαι μάγκας διάλεξε την “καταστροφική” λύση .
3 . Σταδιακή εφαρμογή του σχεδίου.
Αν τα μέτρα τα παρουσιάσεις αμέσως , η αντίδραση του κόσμου θα είναι έντονη . Για να γίνουν αποδεκτά τα διάφορα απαράδεκτα μέτρα, αρκεί η σταδιακή εφαρμογή τους . Λάου – λάου που λέει και ο λαός . Ιδιωτικοποιήσεις, ανασφάλεια, ελαστικότητα στις εργασιακές σχέσεις , μαζική ανεργία, μισθοί που δεν εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα … Τόσες αλλαγές θα είχαν προκαλέσει επανάσταση αν είχαν εφαρμοστεί μονομιάς. Σιγά – σιγά όμως ; Άντε κανένας αγανακτισμένος να πετάξει κανένα πιτόγυρο σε κανένα μπάτσο .
Στην αρχή λεφτά υπήρχαν , στη συνέχεια είχαμε οικονομικό πρόβλημα αλλά δεν θα καταφεύγαμε στο ΔΝΤ , στη συνέχεια ήρθε το ΔΝΤ και σιγά – σιγά το ένα οικονομικό μέτρο διαδέχθηκε το άλλο .
4 . Στρατηγική της αναβολής .
Όλα αυτά τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν εξ αρχής . Τα παρουσίασαν ως επώδυνα και αναγκαία εξασφαλίζοντας τη συγκατάβαση του λαού αρχικά ώστε να τα εφαρμόσουν στο μέλλον. Είναι πιο εύκολο να γίνει αποδεκτή μια μελλοντική θυσία απ’ ό,τι μία άμεση. Κατά πρώτον επειδή η προσπάθεια δεν καταβάλλεται άμεσα και κατά δεύτερον επειδή η μάζα πάντα έχει την τάση να ελπίζει , αφελώς και ηλιθίως , ότι τα πράγματα θα φτιάξουν στο μέλλον και ότι οι απαιτούμενες θυσίες θα αποφευχθούν. Αυτό δίνει περισσότερο χρόνο στο κοινό να συνηθίσει στην ιδέα των αλλαγών και να τις αποδεχτεί με παραίτηση όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου και φάει το αγγούρι αγόγγυστα .
5 . Εκφώνηση λόγου στο κοινό σαν να βρίσκεται σε παιδική ηλικία
Ο πολιτικός απευθύνεται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιώντας λόγο, επιχειρήματα και τόνο της φωνής ιδιαίτερα παιδικά . Αν αποφασίσεις να ξανακούσεις τις τελευταίες ομιλίες του Παπανδρέου θα καταλάβεις ότι σου μιλάει σαν να είσαι μικρό παιδάκι ή διανοητικά καθυστερημένος. Επίτηδες το κάνει . Γιατί; Αν κάποιος απευθύνεται σε ένα άτομο σαν αυτό να ήταν 12 χρονών , αυτό λόγω της υποβολής είναι πολύ πιθανό να τείνει σε μια απάντηση ή αντίδραση απογυμνωμένη από κάθε κριτική σκέψη, όπως αυτή ενός μικρού παιδιού .
6 . Χρήση συναισθήματος
Η χρήση του συναισθήματος είναι μια κλασική τεχνική προκειμένου να επιτευχθεί βραχυκύκλωμα στη λογική ανάλυση και στην κριτική σκέψη των ατόμων. Από την άλλη, η χρήση των συναισθημάτων ανοίγει την πόρτα για την πρόσβαση στο υποσυνείδητο και την εμφύτευση ιδεών, επιθυμιών, φόβων, καταναγκασμών ή την προτροπή για ορισμένες συμπεριφορές .
7 . Διατήρηση του κοινού στην άγνοια και στην μετριότητα .
Βασικός σκοπός είναι το κοινό να είναι ανήμπορο να κατανοήσει τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και τη σκλαβιά του… Το επίπεδο μόρφωσης μεταξύ ανώτερων και κατώτερων τάξεων πρέπει να είναι χαοτικό ώστε να μην μπορέσει ποτέ να γεφυρωθεί . Γιατί το επίπεδο του δημόσιου Ελληνικού σχολείου έχει πέσει στα Τάρταρα ; Ε ;
8 . Ενθάρρυνση του κοινού να είναι ικανοποιημένο με την μετριότητα .
Και μόνο η κουβέντα του Πρωθυπουργού της χώρας “θα προσπαθήσω σε κάθε οικογένεια να υπάρχει ένας εργαζόμενος” τα λέει όλα . Να είσαι και ευχαριστημένος .
9 . Ενίσχυση της αυτοενοχής
Το μυστικό της επιτυχίας είναι να σε κάνουν να πιστέψεις ότι εσύ είσαι ένοχος για την οικονομική κρίση , εξαιτίας της ανεπάρκειας της νοημοσύνης σου , των ικανοτήτων ή των προσπαθειών σου . Κουβέντες του στυλ “Μαζί τα φάγαμε” , “τεμπέληδες”  “κοπρίτες” εκσφενδονισμένα από το βαρύ πυροβολικό της κυβέρνησης εκεί αποσκοπούν . Έτσι, ο λαός αντί να εξεγερθεί ενάντια στο οικονομικό σύστημα, υποτιμά τους εαυτούς του και νιώθει ενοχές , κάτι που δημιουργεί μια γενικευμένη κατάσταση κατάθλιψης, της οποίας απόρροια είναι η αναστολή της αντίδρασης… Και χωρίς αντίδραση, δεν υπάρχει επανάσταση .
10 .Αποπροσανατολισμός
Σε τακτά χρονικά διαστήματα , προσπαθούν να σε αποπροσανατολίσουν , εμφανίζοντας σου διάφορα θέματα , άσχετα με το οικονομικό , ως φλέγοντα . Οι Τούρκοι στο Αιγαίο , οι Αλβανοί στην Ελλάδα , το πούρο του Ψωμιάδη , ο αποκλεισμός του ΠΑΟ από την Ευρώπη , τα πηδήματα του Μπερλουσκόνι …
Για να μπορέσεις να κριτικάρεις αυτά που γίνονται γύρω σου πρέπει να είσαι αμερόληπτος . Όταν υποστηρίζεις ΠΑΣΟΚ , ΝΔ , ΚΚΕ , ΣΥΡΙΖΑ , ΛΑΟΣ κλπ μεροληπτείς , δεν βλέπεις ξεκάθαρα , και την πατάς . Και μαζί με εσένα την πατάμε όλοι . Γιατί οι κοινωνικοί αγώνες είναι μαζικοί . Ή όλοι θα κερδίσουμε ή όλοι θα χάσουμε … Πάντως για την ώρα χάνουμε όλοι μαζί …

Σχετικά Κουρέλια :
1 . Η μέθοδος των τριών
2 . Οι φυλές των ψηφοφόρων
3 . Οι παπαγάλοι του συστήματος
4 . "Χέσε μας Παπανδρέου εσύ και οι λύσεις σου . Έχουμε καλύτερη" . Ή μήπως δεν έχουμε ;