Καλώς ήρθατε

Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου.
CHE GUEVARA

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Φρόυντ για ΜΑΤατζίδες

Αναρωτιέμαι τι σόι άνθρωπος πρέπει να είσαι για να πας να καταταγείς στα ΜΑΤ . Δεν είχα την ατυχία να γνωρίσω κανέναν ΜΑΤατζή προσωπικά , δεν το επεδίωξα βέβαια , και ευτυχώς ούτε η αδερφή μου . Εγώ για ιδεολογικούς λόγους , η αδερφή μου μάλλον γιατί δεν έτυχε . Αυτές οι αδερφές , οι κανονικές όχι οι άλλες , κάνουν τα πιο αλλοπρόσαλλα πράγματα . Όποιος έχει αδερφή με καταλαβαίνει ξεκάθαρα φαντάζομαι .
Ας αφήσουμε τις αδερφές . Στο θέμα μας , στους ΜΑΤατζίδες . Θυμάμαι μια σουρεαλιστική εικόνα με μια κλούβα των ΜΑΤ στην Ακαδημίας , έξω από γνωστό βιβλιοπωλείο και μέσα δύο ΜΑΤατζίδης να διαλέγουν βιβλία . Βέβαια θα μου πεις και ο Πλεύρης βιβλία γράφει και κάποιοι τα διαβάζουν . Βιβλία για όλα τα γούστα …
Ξεφύγαμε πάλι . Γιατί να καταταγείς στα ΜΑΤ ; Ας το πάρουμε από την πρακτική του μεριά . Προφανώς για το επίδομα επικινδυνότητας το οποίο πόσο να είναι ; 100 ευρώ το μήνα ; Για 100 ευρώ δεν πας να δέρνεις κόσμο . Μήπως γουστάρεις να δέρνεις ; Οπότε πρέπει να περιπλανηθούμε στο δαιδαλώδη λαβύρινθο της ψυχολογίας .
Γιατί σου αρέσει να δέρνεις ; Επειδή έτρωγες ξύλο μικρός από τον μπαμπά σου και τώρα βγάζεις το απωθημένο ; Μήπως πίσω από κάθε κουκούλα κρύβεται ο μπαμπάς σου ; Αυτό ο Φρόιντ το ονομάζει εξιδανίκευση . Δύσκολη κατάσταση . Μπορεί να οδηγήσει στον ψυχαναγκασμό . Και κάθε φορά που βγάζεις μια κουκούλα και δεν βλέπεις τον μπαμπά , δημιουργείται ένα τραύμα που διογκώνει το ψυχολογικό σου πρόβλημα . Μήπως ο  διαδηλωτής αποτελεί το πατρικό υποκατάστατο του ΜΑΤατζή ; Ζόρικα κόλπα .
Αν ο ψυχαναγκασμός συνεχιστεί για αρκετό χρονικό διάστημα περνάμε στην ταύτιση . Δηλαδή ταυτίζεσαι με τους κουκουλοφόρους , φοράς μια κουκούλα , ορμάς σε μια διαδήλωση και όποιον πάρει ο χάρος . Προσοχή όμως μην κουβαλάς αστυνομική ταυτότητα μαζί σου γιατί τότε γύρω γύρω όλοι – ΜΑΤ και κουκουλοφόροι – και στη μέση εσύ . Αν η ταύτιση συνεχιστεί ίσως να περάσεις στο στάδιο της εκλογίκευσης όπου τότε πιστεύεις ότι είναι καλύτερα να είσαι κουκουλοφόρος παρά ΜΑΤατζής . Σε αυτή την περίπτωση τα έχεις δει όλα . Δεν υπάρχει γυρισμός .
Μήπως δεν φταίει ο μπαμπάς αλλά απλά σου αρέσει ο ανταγωνισμός και τα ομαδικά παιχνίδια ; Και βρίσκεσαι στα ΜΑΤ για να έχεις κάποιον αντίπαλο ; Τι κάποιο δηλαδή , όλη η κοινωνία σε βρίζει ! Προσπαθείς λοιπόν να κερδίσεις , με αποτέλεσμα να σου δημιουργείται μια “υγιής επιθετικότητα” .  Αλλά όταν χάνεις γίνεσαι  ανασφαλής και εχθρικός και κάνεις βλακείες . Κοπανάς κόσμο χωρίς λόγο και αιτία . Φαντάζεσαι ότι τους κάνεις κομματάκια γιατί είσαι σαδιστής . Και επειδή νιώθεις ενοχές , τα βράδια βλέπεις εφιάλτες . Βλέπεις τους διαδηλωτές να σε κάνουν κομματάκια . Η κατάσταση σου είναι προχωρημένη . Και δυστυχώς ο Φρόυντ έχει πεθάνει .
Ή μήπως απλά σε πήρε η μπάλα και δεν ξέρεις τι να κάνεις ; Έδωσες πανελλήνιες , μπήκες στην Αστυνομία για “άμεση επαγγελματική αποκατάσταση” . Στη σχολή ήρθαν οι “ψαράδες” να βρουν ψάρακλες για τα ΜΑΤ .  Εσύ ήσουν ο ένας από αυτούς .  Σου φούσκωσαν τα μυαλά ότι στα ΜΑΤ θα γίνεις άντρας , θα σε ζηλεύουν και θα σε φοβούνται όλοι . Τελικά βλέπεις ότι τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά . Ούτε άντρας έγινες , ούτε θα γίνεις , κανένας δεν σε ζηλεύει , όλοι σε χλευάζουν … ζεις ένα δράμα . Έχεις αποκτήσει σύνδρομο κατωτερότητας . Δημιουργείς λοιπόν τη ψευδαίσθηση ότι οι άλλοι είναι κακοί , ώστε εσύ να φαίνεσαι ανώτερος . Η ψευδαίσθηση γίνεται ψυχαναγκασμός και έτσι γεννιούνται οι φαντασιώσεις . Είσαι , λέει , μόνος περικυκλωμένος από ορδές πρεζάκηδων, χαοτικών, πρόστυχων γυναικών, ξεπεσμένων συνδικαλιστών, χούλιγκανς , σκίνχεντς και ότι άλλο χωράει ο νου σου . Δική σου είναι η ψευδαίσθηση όχι δική μου . Μόνος παρέα με το γκλομπ – αυτό φαντάζομαι συμβαίνει και στη πραγματικότητα , εσύ και το γκλομπ σου - που τόσες φορές σε έχει βγάλει ασπροπρόσωπο σε δύσκολες στιγμές . Και για να μη στα πολυλογώ , τελικά τους πλακώνεις όλους στο ξύλο και γίνεσαι ήρωας . Όσο περνάει ο καιρός αυτή η φαντασίωση γίνεται έμμονη ιδέα την οποία δεν έχεις λόγο να καταπιέσεις . Μέσα από την φαντασίωση σου γίνεσαι άντρας . Οδυσσέας Ανδρούτσος και βάλε . Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά .
Ότι και να συμβαίνει θα πρέπει να πας στον ψυχοθεραπευτή της αστυνομίας . Δεν θα σου δώσει απαντήσεις στο γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί κουκουλοφόροι ή ακόμα γιατί θες να τους κάνεις κομματάκια . Ούτε γιατί καμιά φορά θες να σε κάνουν εσένα κομματάκια . Ή γιατί που και που θες να γίνεις εσύ κουκουλοφόρος .  Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις όμως ότι όταν οι διαδηλωτές σου πετάνε πέτρες το κάνουν γιατί είναι κακοί . Θα σε βοηθήσει να δεχτείς την απόρριψη γιατί εκείνοι φταίνε . Είναι άρρωστοι . Μόνο εσύ είσαι ελεύθερος . Μόνο εσύ , φίλε ΜΑΤατζή , φίλε ΜΑΤατζή .
Για περισσότερες λεπτομέρειες σου συνιστώ τα άπαντα του Φρόυντ .