Καλώς ήρθατε

Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου.
CHE GUEVARA

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Αλήτες , ρουφιάνοι , δημοσιοκάφροι .

Εδώ και κάποιες μέρες τα κανάλια μας έχουν ζαλίσει με το τρομερό σκάνδαλο που ξέσπασε στον χώρο του ποδοσφαίρου με πρωταγωνιστές παράγοντες , διαιτητές , ποδοσφαιριστές … Τα κανάλια μιλάνε για σοκαριστικά γεγονότα που μας ρίχνουν από τα σύννεφα . Λογικό είναι . Μόνο αν βρισκόσουν στα σύννεφα , στην κοσμάρα σου δηλαδή , δεν θα είχες συνειδητοποιήσει ότι το Ελληνικό ποδόσφαιρο βρωμοκοπάει .
Οι δημοσιογράφοι είναι μεγάλες κουφάλες . Και οι αθλητικοί το ίδιο . Μη σου πω ότι αυτοί είναι χειρότεροι . Ασχολιόντουσαν τόσο καιρό με ένα χώρο χωμένο μέσα στα σκατά και οι ίδιοι προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι μύριζε άρωμα . Ότι όλα λειτουργούσαν μια χαρά και τυχόν δυσλειτουργίες αποτελούσαν την εξαίρεση στον κανόνα . Αν κάποιος μιλούσε για τη σαπίλα του ποδοσφαίρου , τον έλεγαν φαντασιόπληκτο , μυθομανή και γραφικό  μόνο και μόνο για να προστατέψουν το χώρο που τους δίνει ψωμί . Οι παράγοντες , οι προπονητές , οι ποδοσφαιριστές είναι αυτοί που εξασφαλίζουν τα χρήματα από τα οποία πληρώνονται και οι δημοσιογράφοι είτε άμεσα είτε έμμεσα . Αν αυτοί δεν χώσουν λεφτά στο χώρο τότε οι αθλητικοί δημοσιογράφοι θα πρέπει να αρχίσουν να ψάχνουν για δουλειά . Τώρα από πού προέρχονται αυτά τα λεφτά καθόλου δεν ενδιαφέρει , αρκεί που είναι λεφτά .
Μην ξεχνάμε ότι ο χώρος της αθλητικής δημοσιογραφίας έχει μεγάλο ανταγωνισμό . Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα διακινούνται καμιά δεκαπενταριά αθλητικές εφημερίδες , εκπέμπουν τουλάχιστον τέσσερις αθλητικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί , συνδρομητικά κανάλια και πολλές αθλητικές εκπομπές . Αν θές να πουλήσεις το προϊόν σου πρέπει να πείσεις τους πελάτες ότι είναι αξιόπιστο . Αλλιώς η ζήτηση θα μειωθεί και ο δημοσιογράφος θα μείνει στους πέντε δρόμους . Και είναι δύσκολες εποχές . Πόσο αξιόπιστο μπορεί να είναι ένα προϊόν αν εμπλέκεται σε σκάνδαλα ; Άρα τα σκάνδαλα πρέπει να κουκουλώνονται .
Οι αθλητικοί δημοσιογράφοι ήξεραν για τα σκάνδαλα . Όπως και οι πολιτικοί δημοσιογράφοι γνωρίζουν για τη διαφθορά στην πολιτική . Γνωρίζουν πολύ περισσότερα από όσα γνωρίζει κάποιος μη- δημοσιογράφος .Ποτέ όμως δεν θα πουν την αλήθεια γιατί θεωρούν συμφέρον τους να προστατέψουν τον χώρο που τους συντηρεί . Άλλωστε δεν χέζεις εκεί που τρως .
Δύσκολα κατηγορείς τον εργασιακό σου χώρο . Ακόμα και ευχαριστημένος να μην είσαι . Διότι είσαι μέρος του με αποτέλεσμα αν τον κατηγορήσεις να νιώθεις ότι κατηγορείς και τον εαυτό σου . Όχι άδικα αφού δεν έκανες απολύτως τίποτα για να τον προστατέψεις .  Οι δημοσιογράφοι λοιπόν δεν θέλουν να αποκαλύπτουν σκάνδαλα στο χώρο τους . Είναι κάτι σαν τους νταβατζήδες που προστατεύουν τις πουτάνες και ταυτόχρονα τις εκμεταλλεύονται . Προφανώς αυτά που αποκαλύπτονται είναι τα μικρά , αυτά που απλώς αποφορτίζουν λίγο την κατάσταση . Αυτά που χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τα μεγαλύτερα .Τα μεγάλα δεν τα ακουμπάει κανένας . Γιατί η αποκάλυψη των σοβαρών σκανδάλων ίσως να αναποδογυρίσουν τον κόσμο και τότε ο κάθε βολεμένος θα ξεβολευτεί . Το ρισκάρεις ; Δεν το ρισκάρεις .
Θα με ρωτήσεις τώρα γιατί αποκάλυψαν οι δημοσιογράφοι το σκάνδαλο ; Θα σου απαντήσω ότι το σκάνδαλο δεν το αποκάλυψαν οι δημοσιογράφοι αλλά η κυβέρνηση μέσω της ΕΥΠ . Οι δημοσιογράφοι υποχρεωτικά ακολούθησαν την είδηση για να επωφεληθούν από την κατάσταση .
Προσωπικά δε μου καίγεται καρφάκι για τα σκάνδαλα στο ποδόσφαιρο . Θεωρώ ότι δεν επηρεάζουν  την καθημερινότητα μας . Όποιος και αν πάρει το πρωτάθλημα την επόμενη μέρα τα ίδια προβλήματα θα συνεχίσουμε να βιώνουμε . Με ενδιαφέρουν όμως τα σκάνδαλα στη πολιτική . Γιατί η πολιτική είναι ο χώρος που επηρεάζει τον λαό καθημερινά . Από εκεί προέρχονται τα προβλήματα μας . Σωστές πολιτικές αποφάσεις συνεπάγονται καλύτερη ζωή και αντίθετα . Άρα τα σκάνδαλα στην πολιτική είναι τα σοβαρά , τα μεγάλα . Τα σκάνδαλα του ποδοσφαίρου είναι τα μικρά .
Τώρα πως είναι δυνατόν πάντα το μικρό να κουκουλώνει το μεγάλο η απάντηση είναι απλή . Το τι είναι μικρό και τι μεγάλο το καθορίζουν οι δημοσιογράφοι . Αν σε βομβαρδίζουν καθημερινά με κάτι μικρό τότε αυτό παίρνει μεγάλες διαστάσεις . Αντίθετα αν σου αποκρύψουν το μεγάλο τότε αυτό παύει να υφίσταται . Αυτά παθαίνεις αν ενημερώνεσαι από δημοσιογράφους . Χάνεις το μέτρο και την αίσθηση της πραγματικότητας . Πλύση εγκεφάλου ονομάζεται και χρησιμοποιείται ευρέως για την χειραγώγηση της κοινής γνώμης . Τελικά πολύ κοινή αυτή η γνώμη . Σαν πόρνη μου ακούγεται .
Αυτό που μένει να δούμε είναι αν οι αποκαλύψεις είναι πραγματικές αποκαλύψεις ή τρόπος αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα ουσιώδη  . Αν διανοηθώ ότι η κυβέρνηση , μετά το φτύσιμο που έφαγε από τους τεχνοκράτες των Πανεπιστημίων , στράφηκε για βοήθεια στα λαμόγια του ποδοσφαίρου , θα πάρω τα κουμπούρια μου και όποιον πάρει ο χάρος .