Καλώς ήρθατε

Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου.
CHE GUEVARA

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Επιμήκυνση

Το θέμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα θέσει επίσημα στο Eurogroup της Δευτέρας o υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να ζητήσει την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι δανειστές μας στα 60 ή και στα 70 χρόνια και μετατροπή του επιτοκίου τους από κυμαινόμενο σε σταθερό. Πάντως, η ευρωζώνη είναι μάλλον πιθανότερο να δεχθεί επιμήκυνση μέχρι τα 50 χρόνια.

Σήμερα, τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου ύψους 52,9 δισ. ευρώ έχουν μέση διάρκεια 17 χρόνια, ενώ τα δάνεια του δεύτερου Μνημονίου ύψους 133,6 δισ. ευρώ έχουν μέση διάρκεια 30 χρόνια.

Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων είναι μια πολύ έξυπνη κίνηση από τη μεριά της κυβέρνησης αφού με αυτόν τον τρόπο δεν θα ήμαστε μόνο εμείς χρεωμένοι αλλά τα παιδιά και τα εγγόνια μας . Όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα.

Αν τελικά γίνει δεκτό το αίτημα της επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανείων τότε θα έχουμε νοικοκυρευτεί ως κράτος αφού θα έχουμε αντικαταστήσει όλα τα δάνεια με ένα , νοικοκυρεμένα.


Ίσως βέβαια να ήταν καλύτερα να καθυστερήσουμε το νοικοκύρεμα του κράτους , ώστε να ενσωματώσουμε στην επιμήκυνση και τα δάνεια του τρίτου Μνημονίου που πρόκειται να ψηφίσει η Ν.Δ. και το Πασόκ μετά τις εκλογές . Αφού κάνουμε μια δουλειά , τουλάχιστον να την κάνουμε σωστά.