Καλώς ήρθατε

Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου.
CHE GUEVARA

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Το παράδοξο “Σαμαράς” .


Στο ύψος των 321 δις. ευρώ ανέβηκε το δημόσιο χρέος στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013 . Το συγκεκριμένο ύψος είναι ψηλότερο και από το ύψος του χρέους πριν τη κρίση . Μάλιστα το 2013 το χρέος επιβαρύνθηκε κατά 16 δις ευρώ αλλά σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους πάμε καλά .

Παρόλες τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης , λογικά άμα το δεις το θέμα δεν ξεχρεώνουμε ποτέ . Πρόβλεψη που στηρίζεται στο γεγονός ότι το χρέος συνεχώς αυξάνεται . Άλλωστε πλέον έχουν πληθύνει ανησυχητικά οι απόψεις που κάνουν λόγο περί μη βιώσιμου χρέους . 

Έγκριτοι οικονομολόγοι όλων των ιδεολογιών , φιλοσοφιών και φυλών ξεκαθαρίζουν ότι αν δεν μας χαρίσουν τα χρωστούμενα , δεν ξελασπώνουμε ούτε σε έναν αιώνα . Γιατί όπως και να το κάνεις , 321 δις ευρώ δεν βρίσκονται εύκολα .

Από την άλλη μεριά ο πρωθυπουργός της χώρας , Αντώνης Σαμαράς , στα πλαίσια του success story , θεωρεί ότι η χώρα κινείται σε σίγουρους δρόμους και μάλιστα , έπειτα από προσωπικούς υπολογισμούς , υποστηρίζει ότι σε μια δεκαετία θα έχουμε καθαρίσει ως χώρα και πάλι με χρόνους με καιρούς πάλι δικά μας θα ‘ναι . 

Η τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο χρονικών προσεγγίσεων περί οικονομικού  ξελασπώματος έχει προξενήσει τεράστιο ενδιαφέρον στους επιστημονικούς κύκλους του εξωτερικού σε διεπιστημονικό επίπεδο . Οικονομολόγοι , μαθηματικοί , θεολόγοι , ιστορικοί και κυρίως ψυχίατροι , από διαφορετικές επιστημονικές σκοπιές , παρακολουθούν το θέμα από κοντά και μέσω συνεργατικών προσεγγίσεων προσπαθούν να θέσουν την άποψη Σαμαρά περί βιώσιμου χρέους σε μια εκλογικευμένη βάση .

Μέχρι σήμερα οι έρευνες βρίσκονται στο σκοτάδι . Παρόλαυτα οι έρευνες , που σχετίζονται με την προσωπικότητα Σαμαρά ,  έχουν οδηγήσει σε λύσεις επιστημονικών θεμάτων που ταλάνιζαν για χρόνια την ανθρωπότητα σε διάφορους επιστημονικούς τομείς όπως η σχιζοφρένεια , το αλτζχάιμερ και η εικασία του Γκόλντμπαχ . 

Την άποψη του Σαμαρά ότι το χρέος των 321 δις ευρώ είναι βιώσιμο , οι επιστήμονες την ονόμασαν “το παράδοξο του Σαμαρά” . Οι προσπάθειες  για την επίλυση του συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον αφού οδηγεί με συνοπτικές διαδικασίες σε βραβείο Νόμπελ .